eur:
395.31
usd:
372.34
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor

Mozgósítás Izraelben

Elkezdte a tartalékosok mozgósítását a síita Hezbollah libanoni gerillaszervezet szerdai támadása után az izraeli hadsereg - jelentette az izraeli televízió.

A zsidó állam hadserege előzőleg szárazföldi és légi offenzívát indított Libanon területén, válaszul arra, hogy a Hezbollah gerillái megöltek három izraeli katonát, további kettőt pedig foglyul ejtettek.

A Tízes Csatorna értesülése szerint egy tartalékos gyalogos hadosztályt mozgósítottak, és várhatóan Izrael északi, Libanonnal közös határára vezénylik az alakulatot.

Korábban Libanon területéről rakéták és aknavetőből kilőtt gránátok tucatjai csapódtak be az észak-izraeli Felső-Galilea területén. A támadásban négy ember megsebesült.

A két izraeli katona foglyul ejtését a Hezbollah jelentette be. A katonákat egy határőrposztról hurcolták el a fegyveresek.

Ehud Olmert izraeli miniszterelnök figyelmeztette a gerillaszervezetet, hogy "súlyos árat" fog fizetni akciójáért.

Közölte: a Hezbollah támadása "háborús cselekmény"; az erre adott válasz "nagyon fájdalmas" lesz.

A gerillatámadás nyomán kibontakozott harcokban az izraeli ZAKA mentőszolgálat közlése szerint három izraeli katona vesztette életét, további nyolc pedig megsebesült. A harcok elől az izraeli lakosság fedezékekbe menekült.

Fokozódó feszültség

Deák Péter biztonságpolitikai szakértő az InfoRádióban emlékeztetett arra, hogy a Hamász kormányra kerülése óta kiéleződött a viszony, majd az izraeli katonák foglyul ejtése alkalmat adott a zsidó államnak katonai ereje felmutatására.

Az izraeli offenzíva nagyon feszültté teszi a helyzetet - tette hozzá Deák Péter.

A szakértő szükségesnek nevezte a nemzetközi jelenlétet a térségben, valamint a palesztin állam megteremtését.

Hezbollah-Hamász együttműködés?

Nagyon nagy akadályai vannak annak, hogy létrejöhessen egy életképes Palesztin állam - figyelmeztetett Gazdik Gyula. A Közel-Kelet szakértő az InfoRádióban ugyanakkor az egyetlen megoldásnak a nemzetközi szereplők bevonásával történő politikai rendezést nevezte.

Gazdik Gyula szerint a most kirobbant konfliktus együttműködést sejtet a síita Hezbollah gerillaszervezet és a Hamász radikális palesztin szervezet között. Erre utal, hogy a Hezbollah akciója kísértetiesen hasonlított az izraeli katona gázai határ menti elrablásához.

A szakértő megjegyezte: a jelenlegi helyzetben fennáll a veszélye annak, hogy Izrael kapcsolata Szíriával is kiéleződhet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rezeg a léc mindkét spanyol alakulatnál
BL élőben

Rezeg a léc mindkét spanyol alakulatnál

Egygólos előnyről kezdték a negyeddöntő-visszavágót a BL-ben, 6 napja a Barcelona Párizsban 3-2-re verte a PSG-t, az Atlético otthon 2-1-re a Borussia Dortmundot. A keddi továbbjutók egymás ellen mennek a döntőért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthattunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult, a BUX közel 3 százalékos mínuszban zárt, a blue chipek közül pedig az OTP teljesített legrosszabbul. Az amerikai tőzsdéken vegyes mozgásokat hozott a keddi nap: csak a Dow tudott pluszban zárni. Részvénypiaci témákkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×