eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Mégse menjünk Szlovákiába?

Szlovákia jelenleg a magyar befektetők kedvelt célországának számit, a kedvező tapasztalatokon felbuzdulva számos magyar vállalkozó tervezi, hogy északi szomszédunknál alapít céget. Kérdés azonban, az új kormány ugyanolyan kedvező feltételeket biztosít-e, mind a korábbi Dzurinda kabinet.

Az utóbbi 4-5 év során Szlovákia a magyar tőkekihelyezés egyik kedvelt célországa lett. Főleg a kedvező gazdasági légkör, az alacsony bérek és az előnyös adózási feltételek vonzották a magyar vállalkozásokat - mondta az InfoRádió pozsonyi tudósítója.

Nem hivatalos statisztikai adatok szerint jelenleg közel 6 ezer magyar vállalatnak van valamilyen érdekeltsége Szlovákiában. A Szlovák Nemzeti Bank kimutatása alapján Magyarország Olaszországgal együtt a negyedik legnagyobb befektetető Szlovákiában.

Cél: Dél-Szlovákia

A legjelentősebb magyar cégek közé tartozik a MOL, az OTP, a TriGránit, valamint a pöstyéni gyógyfürdőben érdekelt Danubius. Az utóbbi években egyre nagyobb érdeklődés mutatkozott a kis- és a közepes vállalkozások részéről is, főleg Dél-Szlovákia magyarok lakta településein alakulnak sorra a magyar cégek.

A magyar érdekeltségű vállalatok leginkább a szolgáltatási, a kereskedelmi, valamint az építőipari szférában működnek, de az informatikában és a turisztikában is szép számmal találunk magyar vállalatokat.

Elvész a vonzerő

Az új kormány megalakulásával azonban aggályok merültek fel a szlovákiai gazdasági reformokkal kapcsolatban, sokan úgy vélik, az állam nagyobb terheket ró majd a beruházókra, és így az ország elvesztheti korábbi gazdasági vonzerejét. Robert Fico miniszterelnök többször is jelezte: rövidesen bevezetik a kétkulcsos áfát, ám úgy tudni a 19 százalékos egységes adó nem változik.

Szó van a természetes monopóliumok megadózatásáról, és az osztalékadó bevezetéséről is . A járulékok esetleges csökkentéséről egyelőre nem esett szó, pedig e tekintetben Szlovákiában kedvezőtlen a helyzet, hisz a kötelező elvonások jelenleg megközelítik a béralap 48 százalékát, ami érezhetően több, mint a szomszédos országokban.

Várható, hogy a mostani baloldali többségű kormány gazdasági intézkedései lefékezik a külföldi cégek beruházási kedvét, és feltehetően a magyar cégek is meggondolják majd, hogy érdemes lesz-e letelepedniük Szlovákiában Mindez rövidesen kiderül, a Fico-kormánynak legkésőbb július végéig ki kell dolgoznia programját, mely választ adhat a mostani kételyekre is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×