INFORÁDIÓ
2023. március 21. kedd
Benedek

Mégse menjünk Szlovákiába?

Infostart

Szlovákia jelenleg a magyar befektetők kedvelt célországának számit, a kedvező tapasztalatokon felbuzdulva számos magyar vállalkozó tervezi, hogy északi szomszédunknál alapít céget. Kérdés azonban, az új kormány ugyanolyan kedvező feltételeket biztosít-e, mind a korábbi Dzurinda kabinet.

Az utóbbi 4-5 év során Szlovákia a magyar tőkekihelyezés egyik kedvelt célországa lett. Főleg a kedvező gazdasági légkör, az alacsony bérek és az előnyös adózási feltételek vonzották a magyar vállalkozásokat - mondta az InfoRádió pozsonyi tudósítója.

Nem hivatalos statisztikai adatok szerint jelenleg közel 6 ezer magyar vállalatnak van valamilyen érdekeltsége Szlovákiában. A Szlovák Nemzeti Bank kimutatása alapján Magyarország Olaszországgal együtt a negyedik legnagyobb befektetető Szlovákiában.

Cél: Dél-Szlovákia

A legjelentősebb magyar cégek közé tartozik a MOL, az OTP, a TriGránit, valamint a pöstyéni gyógyfürdőben érdekelt Danubius. Az utóbbi években egyre nagyobb érdeklődés mutatkozott a kis- és a közepes vállalkozások részéről is, főleg Dél-Szlovákia magyarok lakta településein alakulnak sorra a magyar cégek.

A magyar érdekeltségű vállalatok leginkább a szolgáltatási, a kereskedelmi, valamint az építőipari szférában működnek, de az informatikában és a turisztikában is szép számmal találunk magyar vállalatokat.

Elvész a vonzerő

Az új kormány megalakulásával azonban aggályok merültek fel a szlovákiai gazdasági reformokkal kapcsolatban, sokan úgy vélik, az állam nagyobb terheket ró majd a beruházókra, és így az ország elvesztheti korábbi gazdasági vonzerejét. Robert Fico miniszterelnök többször is jelezte: rövidesen bevezetik a kétkulcsos áfát, ám úgy tudni a 19 százalékos egységes adó nem változik.

Szó van a természetes monopóliumok megadózatásáról, és az osztalékadó bevezetéséről is . A járulékok esetleges csökkentéséről egyelőre nem esett szó, pedig e tekintetben Szlovákiában kedvezőtlen a helyzet, hisz a kötelező elvonások jelenleg megközelítik a béralap 48 százalékát, ami érezhetően több, mint a szomszédos országokban.

Várható, hogy a mostani baloldali többségű kormány gazdasági intézkedései lefékezik a külföldi cégek beruházási kedvét, és feltehetően a magyar cégek is meggondolják majd, hogy érdemes lesz-e letelepedniük Szlovákiában Mindez rövidesen kiderül, a Fico-kormánynak legkésőbb július végéig ki kell dolgoznia programját, mely választ adhat a mostani kételyekre is.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018