eur:
392.94
usd:
365.59
bux:
66607.53
2024. április 26. péntek Ervin

Tizennyolc éve volt a mészárlást elindító "joghurtforradalom"

Tizennyolc évvel ezelőtt Újvidéken ezen a napon kezdődött az úgynevezett joghurtforradalom a Milosevic-i rezsim szervezésében, amely az akkori Jugoszlávia széthullásának kezdetét jelentette.

Azért nevezték joghurtforradalomnak az Újvidéken kezdődő tüntetést, mert a Milosevic-ék szervezésében ide szállított koszovói tiltakozó szerbeknek joghurtot és szendvicset adtak uzsonnára.

A joghurtos poharakat pedig a kommunista párt tartományi bizottságának épületére dobálták, az autonómiát támogató pártvezetők menesztését követelve.

A tüntetők a Vajdaság autonómiatörekvését akarták megfékezni a szerb központi vezetés erősítésének érdekében.

Az autóbuszokon Újvidékre szállított demonstrálók az alkotmány módosítását követelték, amelyre 1990-ben sor is került. Megszüntették a Vajdaság és Koszovó addig széles körű autonómiáját.

Azóta is ez az alkotmány van érvényben - mondta el az InfoRádió újvidéki tudósítója.

A történészek értékelése szerint a 18 évvel ezelőtti "forradalom" Jugoszlávia széthullásának kezdetét jelentette, és bevezetője volt a több évig tartó véres délszláv testvérháborúnak.

A háborúban több mint 200 ezer ember halt meg és 3 millió menekült el otthonából. Jugoszláviából pedig hatfüggetlen állam lett.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×