eur:
394.51
usd:
369.94
bux:
65173.41
2024. április 19. péntek Emma

Új ország születik?

Egy hét múlva kiderül, hogy marad-e a szerb-montenegrói államközösség, vagy Európa egy újabb állammal, a független Montenegróval gyarapodik. A népszavazást komoly kampány előzi meg mindkét oldalon.

A szerb közvélemény tulajdonképpen csak most, egy héttel a montenegrói függetlenségi népszavazás előtt döbbent rá, hogy lényegében a 485 ezernyi montenegrói szavazópolgár dönt a 7 milliós Szerbia sorsáról is - jelentette az InfoRádió újvidéki tudósítója.

A hétvégén Belgrádban tartott tömegrendezvényen Kostunica szerb kormányfő az államközösség megmaradása érdekében szólalt fel. Azt mondta, hogy ha együtt maradnak, akkor mindenki jól jár: Szerbiának lesz tengere, Montenegrónak pedig Dunája.

Ingyenjeggyel buzdítanak

A Szerbiában élő mintegy 250 ezer montenegrói állampolgár a szerb vasutaktól ingyenjegyet kap, hogy hazamehessenek szavazni, a szerbek reményei szerint a közös állam megmaradására.

A függetlenség hívei azonban biztosak a győzelemben: Djukanovic montenegrói kormányfő szerint az EU már nem is kezeli komolyan az államközösséget, és reményei szerint Montenegró már szeptemberben az ENSZ tagja lehet.

Megkezdődött a hajrá

A szerb vezetők mindeközben azzal vádolják a montenegrói politikusokat, hogy Koszovó kérdésében azért álltak az albánok pártjára, hogy ezzel megszerezzék a montenegrói albán kisebbség szavazatait.

A népszavazási hajrá tehát megkezdődött, és egy hét múlva kiderül: gyarapodik-e újabb országgal Európa.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Példátlan, történelmi lépésre készül Donald Trump: jogászok ezreit fogja mozgósítani

Példátlan, történelmi lépésre készül Donald Trump: jogászok ezreit fogja mozgósítani

Ahogy a Politico beszámol róla, Donald Trump volt amerikai elnök kampánya saját tájékoztatása szerint több mint százezer jogászt és ügyvédet fog hadba állítani, hogy felügyelje a 2024-es választások tisztaságát. A kezdeményezés, amelyet a Trump-kampány és a Republikánus Nemzeti Bizottság "az ország történetének legkiterjedtebb és legmonumentálisabb választási integritási programjaként" jellemzett, magában foglalja a jelentkezők képzését is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×