eur:
394.03
usd:
365.68
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Kormányválságot okozhat a szökésben lévő tábornok

Továbbra is nagy erőkkel keresik a háborús bűnökkel vádolt, szökésben lévő szerb Ratko Mladic tábornokot. Ha nem kerül kézre napokon belül, akkor Szerbiára kormányválság, és rendkívüli választások várnak.

"Ratko Mladic, a háborús bűnökkel vádolt, és immár 8 éve szökésben lévő tábornok az első olyan magas rangú szerb tiszt, aki nem saját életét áldozza fel népéért, hanem a népet saját maga érdekében" - állapította meg a hétvégén a szerb kormány egyik minisztere, miközben Belgrádtól délre, a közép-szerbiai hegyekben különleges rendőrségi alakulatok helikopterrel kutattak a tábornok után.

A rendőrség Belgrád villanegyedében, fiának lakásán is nagy erőkkel kereste Ratko Mladic-ot, és átvizsgálták azt a méhészetet is, amelyet a tábornok még 2000-ben vett, de ahol állítólag 2001 óta nem látták.

A szerb sajtó "letartóztatási cirkusznak", a közvéleményt megtévesztő színházi előadásnak tartja ezeket az elfogatási kísérleteket, megállapítva, hogy a szerb tábornokot rendszerint ott keresik, ahol nincs.

Az viszont egyre világosabbá válik, hogy a tábornok miatt komoly válságra kerülhet sor. Ha nem fogják el, Kostunica pártjának koalíciós partnerei kilépnek a kormányból, és rendkívüli választásokat kezdeményeznek. Ha viszont elfogják és kiadják Mladic tábornokot, akkor a szocialisták vonják meg külső támogatásukat a kormánytól.

A szerb sajtó értesülései szerint a tábornokot már csak két testőr védi, akiknek állítólag meghagyta: ha letartóztatása elkerülhetetlenné válik, akkor öljék meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×