eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 8. vasárnap Adrienn, Mária

Korrupciós botrány: állami cégeket vittek csődbe Szerbiában

Korrupciós botrány robbant ki Szerbiában: az ügyben eddig 9 embert, köztük bírókat, ügyvédeket, bankárokat és vállalatvezetőket tartóztattak le bűnszövetkezet létrehozásának gyanújával. A rendőrség tájékoztatása szerint a letartóztatottak állami cégeket vittek csődbe, hogy aztán kedvezményes bankhitelekkel, olcsón, pályáztatás nélkül megszerezzék azokat. A szerb lapok szerint több millió eurós kár érte az országot.

Több millió eurós, azaz több száz millió forintos korrupciós botrányra derült fény Szerbiában. A szerb rendőrség szervezett bűnözés elleni alosztálya eddig kilenc embert tartóztatott le, 30 napos vizsgálati fogságot rendelve el. A gyanúsítottak közt van a szerb cégbíróság elnöke, a szervezett bűnözéssel foglalkozó bíróság egyik vizsgálóbírája, ügyvédek, vállalatvezetők és bankárok.

A vád szerint bűnszervezetet hoztak létre, hogy állami cégeket szerezzenek meg. Belgrádi sajtóbeszámolók szerint a módszer az volt, hogy a nagyvállalatokat csődbe kényszerítettek, majd a kiválasztott körhöz tartozók kedvezményes bankhitel segítségével olcsón megszerezték a cégeket, méghozzá versenypályáztatás nélkül.

Beko: a cégvezető megakadályozta a konszolidációt

Szerb lapinformációk szerint a bűnszövetkezet áldozatává vált például a Beko ruhaipari vállalat is. A cég egyik volt gazdasági munkatársa arról beszélt a Blic című belgrádi lapnak, hogy a Beko, noha nehéz anyagi helyzetben volt, egyre jobban teljesített: sikerült a zárolt bankszámlák egy részét fölszabadítani, és tárgyalásokat folytattak az egyik hitelezővel a helyzet további rendezésére.

Mindezt azonban leállították- mesélte Slobodan Maskovic a lapnak. A cég volt munkatársa szerint ha a Beko eladhatta volna néhány értékes ingatlanát, akkor talpra tudott volna állni. Ám a cégbíróság vezetője ezt nem akarta, így az általa kinevezett vállalatvezető megakadályozta a tranzakciókat, a Beko élére pedig csődbiztost neveztek ki.

Sajtóhírek szerint a politika is érintett lehet

A Danas című lap megjegyzi: a csődbe vitt vállalatok közt van több nagy múltú cég is, amelyek nyugat-európai megrendelőknek dolgoztak. Az újság szerint nem csak az elbocsátott dolgozók, hanem az állam is vesztese a korrupciós ügynek, és egyedül a cégbíróság vezetője és baráti köre voltak haszonélvezői az ügyleteknek.

A rendőrség egyébként a hétvégén átkutatta a gyanúsítottak lakását és munkahelyét is, egyúttal visszavonták a letartóztatottak mentelmi jogát. Több lap azt is megjegyzi, hogy a több millió eurós ügyleteket csakis jó politikai kapcsolatokkal lehetett véghez vinni. Elemzők szerint a kipattant korrupciós ügynek még csak az elején tartanak Belgrádban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
“Becsapott indiaiak” harcolnak az oroszok oldalán Ukrajna ellen

“Becsapott indiaiak” harcolnak az oroszok oldalán Ukrajna ellen

Kezdik feladni a reményt, hogy hazamehetnek azok az indiai állampolgárok, akik az ukrajnai frontokon harcolnak, az orosz hadseregben. Korai leszerelésükről még a nyáron állapodott meg Vlagyimir Putyin orosz elnök és a hozzá látogató Narendra Modi indiai miniszterelnök, de az átvert emberek egyelőre elkeseredettek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×