INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

A jobboldal nagykoalíciót szeretne, a baloldal már a kormánytagokon gondolkodik

Infostart / InfoRádió
Romano Prodi már az új olasz kormány összetételén dolgozik, noha a jelenlegi kormányfő még mindig nem ismerte el vereségét. Silvio Berlusconi egy szombati lapban megjelent nyílt levelében ismét együttműködést javasolt a bal-közép erőknek. Prodi ezt ismét elutasította.

Hivatalos végeredménye még nincs a múlt heti olasz parlamenti választásnak, de továbbra is valószínű, hogy a baloldal nyert: igaz, csak egy hajszállal, de a törvényhozás alsó és felsőházában is a Romano Prodi vezette tömörülés szerzett többséget. Ezt az eredményt azonban a jelenlegi kormányfő vitatja: a jobboldali Silvio Berlusconi már a voksolás másnapján újraszámolást követelt, választási csalásról beszélt.

Nem sokkal később viszont már nagykoalíciót ajánlott az eddigi kormányfő, mondván: az országnak az lenne a jó, ha közösen kormányozna a jobb és a baloldal, hiszen a választási eredmény is erre utal. Ezt a javaslatot Romano Prodi nem fogadta el, és visszautasította a csalásra vonatkozó vádakat is.

Prodi már az új kormány összeállításán dolgozik

Silvio Berlusconi ugyanakkor továbbra sem hajlandó elismerni a vereséget. Romano Prodi a hétvégén pedig már arról beszélt, hogy az új kabinet összeállításán dolgozik, jóllehet, az új kormány majd csak a jövő hónapban esedékes elnökválasztás után kaphat megbízatást az ország vezetésére.

A baloldali politikus a vereség elismerésére és bocsánatkérésre szólította föl Berlusconit, és továbbra sem hajlandó az együttműködésre. A jobboldal vezetője ennek ellenére egy szombati lapban nyílt levelet jelentetett meg és újból az együttműködést szorgalmazta a baloldallal. Berlusconi közös gondolkodást és megegyezést ajánlott Prodinak.

A választások végeredménye a héten várható. Mivel az olasz belügyminisztérium radikálisan csökkentette az újraszámolandó voksok számát, elemzők szerint nincs arra esély, hogy az újraszámolás után Silvio Berlusconi javára forduljon meg a végeredmény.


A címlapról ajánljuk