INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Születésnapján osztott áldást a pápa

InfoRádió / MTI
A világ népei, kulturái és vallásai közötti békés együttélésre szólított fel XVI. Benedek pápa a vatikáni Szent Péter téren tartott első húsvét vasárnapi szentmiséjén. A szertartásra csaknem 100 ezer hívő gyűlt össze.

A katolikus egyházfő aggodalmát fejezte ki az Afrikában, a Közel-Keleten és a Latin-Amerikában tapasztalható gondok miatt. A pápa szólt az atomenergiával összefüggő problémákról és arra kérte a feleket, hogy találjanak békés megoldást a válságra.

XVI. Benedek szólt arról is, hogy Izraelnek joga van a létezéshez, egyben sürgette a palesztin állam megteremtését is.

A katolikus egyházfő 62 nyelven, köztük magyarul mondta el Urbi et Orbi (a városnak és a világnak) szóló áldását, amelyet 65 ország mintegy 100 televíziója közvetített élőben.

XVI. Benedek húsvét hétfőn nyári rezidenciájára, Castelgandolfóba utazik néhány napra.

A szertartások televíziós közvetítésének költségeihez kérésre hozzájárult a Kolumbusz-lovagok nevű jótékonysági szervezet, amelynek tagjai Kanadában, az Egyesült Államokban, Mexikóban és a Fülöp-szigeteken élnek.

A nagyhét televíziós eseményeinek felvételeit a vatikáni televíziós központ és az olasz közszolgálati tv közösen készítette, a közvetítésekhez öt nyelven biztosított kommentárt a Tömegtájékoztatás Pápai Tanácsa.

Húsvét vasárnapjának előestéjén a pápa arra kérte a katolikus híveket, hogy engedjék Krisztus segítségének kiteljesedését az erőszak ellen.

XVI. Benedek a húsvéti virrasztás alkalmával mondott szentbeszédében a római Szent Péter bazilikában hangoztatta: keresztségben élni azt jelenti, hogy továbbra is végtelen távlat nyílik meg előttünk.

A katolikus egyházfő most vezette először a húsvéti virrasztási szertartást a pápai államban.

Az idén húsvét vasárnapja egybeesik a pápa születésnapjával: XVI. Benedek 79. életévének betöltését is ünnepli.
A címlapról ajánljuk