eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Az amerikai külügyminiszter katonai beavatkozást javasol Iránnal szemben

Az amerikai külügyminiszter arra akarja rávenni az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy végső esetben akár erőt is alkalmazzon Iránnal szemben.

A perzsa állam azzal késztette Condoleezza Rice-t álláspontja megfogalmazására, hogy nem hajlandó lemondani atomprogramjáról, és nem akarja felfüggeszteni az urándúsítást. Elemzők szerint ugyanakkor kevés esély van arra, hogy a BT elfogadja az amerikai javaslatot

Condoleezza Rice az ENSZ-ben arról beszélt, hogy a világszervezet alapokmányának 7-es pontja lehetővé teszi, hogy a gazdasági és diplomáciai szankciók után végső esetben katonai erőt is lehet egy ország ellen alkalmazni, ha az veszélyezteti a nemzetközi biztonságot vagy a békét.

Washingtonnak az iráni atomprogram ellen van kifogása. A perzsa állam hangsúlyozza: békés célokra kívánja fölhasználni a nukleáris technológiát. Ám az Egyesült Államok és a Nyugat attól fél: Teherán titokban atomfegyvert akar készíteni.

Magyarics Tamács Amerika-szakértő úgy véli: Washingtonnak szüksége lenne egy esetleges katonai akciónál a világszervezet támogatására. A Teleki Intézet munkatársa emlékeztetett arra, hogy Irak esetében nem így tett, emiatt pedig sok országgal hűvösebb lett a viszonya.

Hozzá tette: Kína és Oroszország, a BT állandó tagjai, nem is mennének bele egy ilyen határozatba. Magyarics Tamás azt mondta: az Egyesült Államoknak már vannak operatív tervei egy Iráni akcióról.

A szakértő elmondta: ha Teherán ki is fejleszt egy nukleáris fegyvert, hordozórakétái egyelőre csak Európát, és egyben Izraelt érik el. Magyarics Tamás úgy vélte: egy esetleges katonai akció esetén tovább emelkedne az olaj ára.

A szakértő emlékeztetett arra: az Egyesült Államok nem vásárol iráni olajat, viszont Kína és Oroszország, valamint Európa igen, így várható, hogy ezek az államok elleneznék a katonai csapást.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×