eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga

"Egy Irán elleni háború felbolydítaná az iszlám világot"

Fölbolydulna az Iszlám világ, ha Iránt támadás érné, és egy ilyen lépés után a terrorveszély is fokozódna a világban - vélekedett az InfoRádióban Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő azokra a brit lapinformációkra reagálva, miszerint egy Irán elleni csapásról egyeztetett a brit vezérkar.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsától 30 napot kapott Irán arra, hogy felhagyjon az urándúsítással. Egy potenciális támadás csak ennek letelte után jöhet szóba - mutatott rá Nógrádi György.

A biztonságpolitikai szakértő szerint jelenleg az erőfitogtatás folyik: Irán az elmúlt napokban is hadgyakorlatokat tartott és bejelentette: olyan új elitfegyverei vannak, amelyekkel szinte bármire képes. A szövetséges erők pedig Irakban hajtanak végre különböző hadgyakorlatokat.

Nem csak katonai, hanem politikai és diplomáciai téren is ez várható az elkövetkező hónapban, miközben megpróbál mindkét fél szövetségeseket szerezni, és a világ felé saját igazát bizonyítani - jegyezte meg Nógrádi György.

A szakértő szerint a nyugati világ jelentős része számára ma egy Irán elleni csapás elfogadható, az iszlám világ azonban teljesen felbolydulna.

"Az iszlám országok nem fogadnák el az akciót, mert abból indulnak ki, hogy ha a térségben atomfegyvere lehet Pakisztánnak, Indiának és Izraelnek, akkor miért Irán a kivétel. Egy esetleges támadással újabb lázadás kezdődne el az iszlám világban a nyugati értékrenddel szemben" - hangsúlyozta Nógrádi György, hozzátéve, hogy ennek egyenes következményeként a terrorfenyegetettség is megnőne a világban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

A miniszterelnök-pártelnök a 33. Bálványosi Szabadegyetemen tart előadást. Kifejtette, miért csak kívülről lehet békét kikényszeríteni Ukrajnában, miért folytat szemforgató és álságos politikát Lengyelország, miért támogatja annyi ország Oroszországot, mi a nagyság titka, miért elkerülhetetlen, hogy Ázsia legyen a világhatalom új központja. Orbán Viktor elmondta: elkészült egy 2030-nál hosszabb időtávra érő magyar nagystratégia.

Mészáros Krisztofer összetettben döntőre esélyes - percről percre az olimpiáról

Péntek este hivatalosan is megnyitották a 2024-es párizsi olimpiai játékokat, szombaton pedig már jó pár magyar sportoló is versenybe száll. Kézilabda, vízilabda, vívás, úszás, torna, sportlövészet, kerékpár, evezés, asztalitenisz - mindben szurkolhatunk a magyaroknak. Milák Kristóf repülőre ül. Már zajlanak az evezősök versenyei.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×