eur:
393.84
usd:
368.3
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Az Elba áradása is vészhelyzetet teremtett

Németország keleti felében változatlanul súlyos problémát jelent az árvíz. Az Elba szintje ugyanis folyamatosan emelkedik, habár a 2002 nyarán elért rekordszintet ezúttal valószínűleg távolról sem éri el, mert Drezdában a sötéten hömpölygő ár 7 méter 40 centi volt, 2002-ben viszont megközelítette a 9 és fél métert.

A gyors olvadás és a múlt heti esőzések miatt megáradt Elba továbbra is súlyos pusztításokat okoz mind Csehországban, mind pedig németországi szakasza mentén - jelentette az InfoRádió németországi tudósítója.

Szászország hét körzetében katasztrófariadót hirdettek és ennek keretében több száz személyt szállítottak el biztonságos helyre. Míg a Cseh Köztársaságban eddig hét emberéletet követelt a természeti csapás, német területen csupán anyagi kárral járt.

Meissen nagy városában nincs villany

Kiváltképpen a porcelánjáról világhíressé vált Meissen alsóbb fekvésű körzetei állnak víz alatt. Mivel a villanyórák jó része még ma is az épületek pincéiben van, egy esetleges tűz kitörésének elkerülésére a város nagy részében leállították az áramszolgáltatást.

További problémát jelent az újabb esőzés, mert ezáltal nem lehet kizárni, hogy az Elbába torkoló folyók és patatok szintje ismét emelkedik, aminek következtében az Elba középszakaszán is rendkívüli helyzet állhat elő.

Nem lesz válságbizottság


Szászország tartományi miniszterelnöke kijelentette, hogy ezúttal nem állítanak fel válságbizottságot, azonban nem zárta ki, hogy a katasztrófa által sújtott családok anyagi támogatásra számíthatnak abból az alapból, amelyet a 2002-es árvíz után országos gyűjtésből létesítettek, de mind a mai napig nem merítettek ki.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 19:04
×
×
×
×