eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 7. szombat Regina

Egyezség az uniós jogosítványról

Több hónapos vita után úgy tűnik, sikerült végre közös nevezőre jutnia az EU 25 tagállamának az egységes uniós jogosítvánnyal kapcsolatban. Így a szakminiszterek a jövő héten már konkrét formába önthetik a közös igazolványt, amely a jelenleg érvényben lévő 110 különböző jogosítvány-típust váltja fel.

Az eredeti tervekkel elsősorban Németországnak és Ausztriának voltak gondjai. Berlin például azt ellenezte, hogy csak 10 évig legyen érvényes az uniós jogosítvány.

A múlt héten megszületett kompromisszum értelmében így a tagállamok maguk dönthetnek arról: 10 vagy 15 évre adják ki az egységes uniós jogosítványt.

Az APA hírügynökség jelentése szerint Wolfgang Tiefensee német közlekedési miniszter a megegyezést úgy értékelte, hogy azzal sikerült középutat találni a biztonsági követelmények és a bürokrácia között.

Az első közös uniós jogosítványt várhatóan 2012-ben adják majd ki, az utolsó régi típusú vezetői igazolványok pedig 2032-ben tűnnek majd el véglegesen.

Az új jogosítvány olyan lesz mint egy bankkártya. A rajta szereplő fényképet rendszeresen frissítik majd, és felszerelik valamilyen biztonsági elemmel, valószínűleg egy mikrocsippel.

A közös igazolvány bevezetése után az autóvezetőknek csupán egyetlen jogosítványuk lehet, amely véget vethet a "jogosítvány-turizmusnak".

Ma ugyanis előfordul, hogy olyanok szereznek jogosítványt az EU egy-egy államában, akiket hazájukban eltiltottak az utóvezetéstől.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×