eur:
394.53
usd:
370.39
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Marad-e Lukasenko az elnök?

Fehéroroszországban megkezdődött az elnökválasztás. Az előzetes szavazás kedd óta tart. Az államfoi tisztségért 4-en indulnak, köztük Alekszandr Lukasenko elnök, aki 1994 óta van hatalmon.

A több mint 6.600 fehérorosz választókörzetben és 32 külföldi országban a 7 millió szavazásra jogosult 20,7 százaléka adta le voksát tegnap estig. 2004-ben népszavazáson döntöttek arról, hogy az elnök korlátlan ideig betöltheti tisztségét.

Tegnap utcai demonstrációt hirdetett vasárnap estére az egyik legnagyobb ellenzéki tömörülés államfő-jelöltje. Alekszandr Milinkevics, az egyesült demokratikus ellenzék indulója azt mondta: a voksolás utánra szervezett békés felvonulással a kampányban tapasztalt törvénytelenségek ellen tiltakoznak.

A politikus hangsúlyozta: országszerte mintegy 300 aktivistáját vették őrizetbe a rendvédelmi szervek. A voksolást az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet 450 megfigyelője, közöttük 4 magyar kíséri figyelemmel.

Korábban az Egyesült Államok és az Európai Unió is szankciókat helyezett kilátásba, ha a voksolás nem felel meg a demokratikus normáknak. A választásra 130 külföldi újságírót akkreditáltak.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×