INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Ötmilliárdos titkos kölcsön a kormánypártnak

Infostart / InfoRádió
A brit Munkáspárt mintegy 14 millió font (5 milliárd 292 millió forint) titkos kölcsönt kapott magánszemélyektől a tavalyi választások előtt - erősítette meg a jelenleg is kormányon lévő politikai erő. Nagy-Britanniában minden ötezer font feletti adományt nyilvánosságra kell hozni, a kölcsönök azonban titkosak maradhatnak.

A most nyilvánosságra került 14 millió fontos (5 milliárd 292 millió forint) összeg körülbelül a háromszorosa az előzetesen véltnek és jelentős szerepet játszott a választásokon később győztes Munkáspárt 18 millió fontba (6 milliárd 800 millió forintba) kerülő kampányában.

A Munkáspárt most azt mondja, hogy bár a törvény nem kötelezi erre őket, a jövőben nyilvánosságra hozzák majd a kölcsönt adó személyek nevét, mivel korábban több olyan vád is elhangzott, hogy a kölcsönzők cserébe nemesi címet kaptak.

A brit pártok úgy tűnik, megpróbálnak majd megegyezni a kampányfinanszírozás átalakításáról. A konzervatívok ugyanis hasonlóképpen érintettek, ők 2004-ben 9 millió fontot (3 milliárd 400 millió forintot) kaptak piaci kamatra, míg 4 millió 300 ezer fontot (1 milliárd 625 millió forintot) kamatmentesen.

A brit szabályok kimondják: minden 5 ezer font (1 millió 900 millió forint) feletti adományt köteles az adott párt nyilvánosságra hozni, ugyanakkor a kölcsönt adók személye titokban maradhat.

A címlapról ajánljuk