eur:
394.34
usd:
369.64
bux:
65189.79
2024. április 19. péntek Emma

Lehet, hogy Szerbia egyedül marad

Kétséges, hogy a májusban esedékes montenegrói népszavazáson lesz-e elegendő voks a Szerbiától való elszakadáshoz - mondta Juhász József Balkán-szakértő. A montenegrói közvélemény többsége támogatja ugyan az elszakadást, de kérdés, hogy meglesz-e a szükséges 55 százalékos többség.

Bár a montenegrói közvélemény nagyon megosztott, általában minden felmérés azt mutatja, hogy a többség a független államiságot támogatná - mondta az InfoRádiónak Juhász József Balkán-szakértő.

Az ellenzék és a kormányoldal között az Európai Unió közvetítésével olyan megállapodás született, amely szerint nem elég az egyszerű többség, hanem a voksok 55 százaléka kell az elszakadáshoz.

Az pedig a szakértő szerint nagy kérdés, hogy összegyűlik-e ennyi támogató szavazat. A függetlenségi tábor eddig még egyetlen választáson nem tudott elérni ekkora többséget.

Az elszakadást támogatók tábora szinte teljes egészében a montenegrói kisebbségek, a bosnyákok és az albánok közül kerül ki. Õk úgy érzik: egy független Montenegróban jobbak lennének érdekérvényesítési esélyeik, mint a közös államban - mutatott rá Juhász József.

Hozzátette: sokan úgy látják, hogy Montenegrónak önállóan nagyobb esélyei lennének az euroatlanti integrációra is.

Montenegro a gyakorlatban bizonyos fokig már ma is független Szerbiától: alig van pár közös minisztérium, nincs közös pénz, a szerb-montenegrói határ gyakorlatilag országhatárként működik.

Juhász József szerint azonban a hivatalos elszakadás a folyamat rendezett lezárása lehetne.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Lezuhant egy stratégiai bombázó Oroszországban, ismét ukrán támadás volt Belgorod ellen – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Lezuhant egy stratégiai bombázó Oroszországban, ismét ukrán támadás volt Belgorod ellen – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Egy Tu-22M3 stratégiai bombázó repülőgép lezuhant Oroszország Sztavropoli területén. A négy pilóta katapultált, egyikőjüket még keresik. Az orosz védelmi minisztérium szerint a balesetet technikai probléma okozta. Vjacseszlav Gladkov belgorodi kormányzó szerint 25 légieszközt semmisítettek meg az Ukrajnával határos régió fölött péntekre virradóra. Néhány épületben kár keletkezett.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×