eur:
392.72
usd:
366.5
bux:
66400.33
2024. április 25. csütörtök Márk

Elvetette régi nézeteit a holokauszttagadó történész

Elvetette régi nézeteit a holokauszttagadó brit történész bécsi perében. A 68 éves férfit tavaly novemberben tartóztatták le, mert 1989-ben egy ausztriai előadásán kétségbe vonta a holokauszt tényét.

Szigorú biztonsági intézkedések mellett kezdődött meg David Irving pere Bécsben. A brit holokauszttagadó történészt még tavaly tartóztatták le az osztrák rendőrök, amikor Stájerországban autózott.

Nyugati szomszédunknál büntetik a holokauszt kétségbe vonását.

A per kezdetekor a bírósági terem karzatát lezárták. A hatóság attól tartott ugyanis, hogy neonáci szimpatizánsok töltik meg a termet.

David Irving egyik könyvét szorongatva jelent meg a tárgyaláson. A történész arról győzködte a megjelent újságírókat, hogy az elmúlt 16 év alatt megváltozott az álláspontja, és elismerte, hogy a második világháborúban voltak gázkamrák és több millió zsidót gyilkoltak le.

Kijelentette, hogy nem holokauszttagadó. Mint mondta: "a történelem folyamatosan válik megismerhetővé, minél több dokumentumot szerzel be, annál többet tudsz. Én pedig sokat tanultam 1989 óta".

Ügyvédje azt mondta: enyhe ítéletre számít, hiszen 16 évvel ezelőtt tett kijelentéseiért tartóztatták le. A brit férfit 1-től 10 évig terjedő börtön fenyegeti. Ha az osztrák bíróság különösen veszélyesnek ítéli az elkövetőt, vagy annak tettét, akkor akár 20 évi börtönre is számíthat.

David Irving 1938-ban született Londonban. Szélsőjobboldali, antiszemita történész, számos holokauszttagadó szervezet tagja. A férfit Ausztriából, Németországból, Kanadából és Ausztráliából is kitiltották.

Irving 2003-ban Magyarországon is járt. A közszolgálati televízió Éjjeli Menedék című műsora közölt vele interjút. A beszélgetést követően az MTV megszüntette az adást, mert indoklása szerint a műsor a nemzetet sértő, torz és hamis állításoknak adott helyet.

Irving az 1956-os magyar forradalomról kiadott könyvében úgy vélte: az antiszemita tömeg az ország kommunista zsidó vezetése ellen lázadt föl.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
A gyengülés után visszaerősödött a forint

A gyengülés után visszaerősödött a forint

A szerda reggeli erősödést követően délután ismét gyengülni kezdett a forint a vezető devizákkal szemben, ezt követően azonban úgy tűnik, hogy ismét képes magára találni a magyar fizetőeszköz, csütörtök délelőtt még folytatódott az erősödés, a délutáni GDP adatok hatására azonban kapott egy pofont a forint. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.    

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×