eur:
393.43
usd:
368.63
bux:
65910.96
2024. április 23. kedd Béla

Olaszország stratégiai gáztartalékait éli fel

Olaszország a nagy hideg és az alacsonyabb orosz gázszállítás miatt kénytelen volt hozzányúlni stratégiai gáztartalékaihoz. Az ország az európai cső végén van, így egyre kevesebb gázt kap.

Az olasz gazdasági minisztérium szóvivője elmondta, hogy az 5,1 milliárd köbméteres gáztartalék elegendő a kereslet kielégítésére a tél hátralevő részére, hacsak nem csökken tovább az orosz gázszállítás, vagy nem lesz ismét a szokásosnál jóval hidegebb.

Ha ilyesmi előfordulna, életbe lép a gazdasági miniszter által szombaton jóváhagyott szükségterv. Ennek keretében leállítnák az energiaexportot, növelnék az energiaimportot, és több nagyfogyasztót lekapcsolnának a gázrendszerről.

Hétfőn az Eni olasz olaj- és gázipari cég arról számolt be, hogy a következő 24 órában a szokásosnál 16,2 százalékkal kevesebb orosz földgázhoz jut, akárcsak a megelőző négy napon.

Az olasz szükségletek 30 százalékát elégíti ki az orosz gázzal, más fő szállítói Algéria, Hollandia és Norvégia.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Nehezen érhettek el hozzánk a távoli befektetők: ez most alapjaiban megváltozhat

Nehezen érhettek el hozzánk a távoli befektetők: ez most alapjaiban megváltozhat

Április közepétől vásárolhatók meg annak a tőzsdén kereskedett befektetési alapnak (Exchange Traded Fund, ETF) a befektetési jegyei, amely a kelet-közép-európai régió hét országának legnagyobb forgalmú és kapitalizációjú részvényei közül maximum huszonötöt tartalmazhat. Az alapot kibocsátó OTP Alapkezelő szándékai szerint a termékkel azok a befektetők is hozzáférhetnek régiónk vállalati topligájához, akiknek nincs piaci ismerete ebben a térségben. Az OTP CETOP ETF érdekessége, hogy három partner, az OTP Alapkezelő, az OTP Global Markets, illetve a Budapesti Értéktőzsde közös projektjeként jött létre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×