eur:
393.46
usd:
367.7
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Moszkva Kamazokkal válaszolt a tüntetőknek

Egy ukrán diákszervezet tagjai sátrakat vertek fel az orosz fekete-tengeri flotta szevasztopoli parancsnoksága előtt. A fiatalok így akarják figyelmeztetni az orosz haditengerészetet az Ukrajnával kötött területbérleti szerződés betartására. Tiltakoznak amiatt is, hogy orosz zászlót tűztek több krím-félszigeti világítótoronyra, és szögesdróttal vonták körbe azokat.

Az Egyetemista Testvériség elnevezésű ukrán diákszervezet tagjai öt sátrat állítottak fel az Ukrajnában állomásozó orosz fekete-tengeri flotta szevasztopoli parancsnoksága előtt.

A fiatalok elmondásuk szerint ezzel kívánják figyelmeztetni Moszkvát a Kijevvel kötött területbérleti szerződésben foglaltak betartására.

A diákszervezet tiltakozik amiatt, hogy orosz zászlót tűztek ki szemtanúik szerint két krím-félszigeti világítótoronyra, és szögesdróttal vonták körbe az építményeket.

Az ifjúsági szervezet jelezte azt is, hogy az egyik világítótoronynál erőszakot alkalmaztak aktivistái ellen az orosz katonák. A Herszonyesszkij nevű világítótoronynál három sátrat állítottak fel a tiltakozó fiatalok.

Elmondták: egy Kamaz típusú orosz katonai teherautó szándékosan nekiment a sátraknak, mire a fiatalok kissé távolabbra vitték azokat. Ekkor a Kamaz a tiltakozóknak háttal fordulva a kipufogójával szabályosan "feketére festette" a sátrakat.

Később a teherautóból kiszálló katonák a világítótoronyból kifutó civil ruhásokkal együtt megrongálták a sátrakat, leszaggatták a szervezet zászlóját és az építményre ragasztott plakátokat.

Kijev és Moszkva tárgyalóasztalhoz ül

Az ukrán tiltakozóakciók mellett kedden várhatóan tárgyalások kezdődnek Moszkva és Kijev között az Ukrajnában állomásozó orosz flottáról.

Kijev nemrég jelezte, hogy piaci szintre akarja emelni a bérleti díjat, amelyet az orosz haditengerészet az általa használt ukrajnai objektumokért fizet.

Az orosz külügyminisztérium közölte, hogy készen áll a konstruktív véleménycserére Kijevvel az orosz Fekete-tengeri flotta ukrajnai állomásozásának kérdéseiről.

A gázmegállapodás megváltoztatásakor Moszkva ugyancsak piaci érvekre hivatkozva emelte meg az Ukrajnának szállított földgáz árát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Joe Biden amerikai elnök a készülő, 61 milliárd dolláros amerikai fegyvertámogatási csomagról. Az amerikai kormány mérlegeli annak lehetőségét, hogy katonákat küldjenek Ukrajnába, tanácsadói szerepkörben. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy konferencián azt mondta: megugrott a közvetlen összecsapás lehetősége Oroszország és a Nyugat közt, amely atomháborúhoz is vezethet. Közben az orosz haderő növeli a nyomást Csasziv Jaron, illetve az Avgyijivkától keletra található védvonalakon. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×