INFORÁDIÓ
2023. május 28. vasárnap
Csanád, Emil

Vita a NATO globális szerepéről

InfoRádió / MTI

A NATO erősítésének kérdése és az iráni atomprogram ügye szerepelt a Münchenben hétvégén tartott biztonságpolitikai konferencia középpontjában. A szövetségesek álláspontja eltért a szervezet jövőben tervezett szerepvállalásával összefüggésben.

A müncheni konferencián az Egyesült Államok és Németország úgy vélte: a NATO-nak a nemzetközi terrorizmus elleni harcban globális szerepet kell vállalnia.

Angela Merkel német kancellár a transzatlanti kapcsolatok megerősítését sürgette és kiemelte a NATO szerepét a biztonság megőrzésében.

Franciaország ugyanakkor arra figyelmeztetett: a szövetség nem aprózhatja szét az erőit. Michele-Alliot Maria francia külügyminiszter hangsúlyozta: Párizs továbbra is elvárja a NATO-n belül a tagállamok közötti teljes egyenlőséget.

Óvott a NATO globális szerepvállalásától Jaap de Hoop Scheffer, a szövetség főtitkára is.

Terítéken Irán

Angela Merkel német kancellár élesen bírálta Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök közelmúltban elhangzott, Izrael létezését és a holokausztot megkérdőjelező beszédét, ami Angela Merkel szerint sem Németország, sem a nemzetközi közösség nem tűrhet el. Kijelentései miatt a német kancellár az iráni elnököt Adolf Hitlerhez hasonlította.


Tüntettek is... (fotó: epa)

Az iráni atomprogrammal összefüggésben Angela Merkel figyelmeztette Teheránt, hogy az atomprogram újraindításával átlépte a megengedett határt.

A konferencián részt vevő Abbasz Aragcsi iráni külügyminiszter-helyettes viszont ismét azt hangsúlyozta: országa kizárólag békés célokra használja az atomenergiát. Teherán nem sokkal korábban jelentette be, hogy újraindítja az urándúsítást és a jövőben nem működik együtt a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel.

A konferencián csaknem ötven országból, köztük Magyarországról mintegy 300 kormányzati képviselő, illetve biztonságpolitikai szakértő vett részt.

A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018