eur:
396.36
usd:
370.72
bux:
70378.92
2024. június 23. vasárnap Zoltán

Több ezer madarat veszélyeztet az olajfolt

Akár 35 ezer madár pusztulását okozhatja a Balti-tengeren, Észtország északnyugati partjainál elterülő hatalmas olajfolt.

Eddig mintegy 3 ezer madár tetemét emelték ki az olajfoltból - közölte Tallinnban az észt ornitológiai társaság egyik tagja.

"Az elpusztult madarak tényleges száma elérheti a 35 ezret" – hangoztatta Vilju Lilleleht.

A 20 tonnányi olaj mintegy 35 kilométer hosszan szennyezte be a tengert az elmúlt napokban. A mérgező anyag valószínűleg egy tartályhajóból került a Balti-tengerbe.

Hivatásos mentőalakulatok és önkéntesek fáradoznak azon, hogy kimentsék a még élő madarakat, illetve elszállítsák a tetemeket. Olajtól szennyezett madarakat láttak Finnországnál is.

Az elhullott madarak között vannak hattyúk, jeges récék és az Északi-sarkról, a finn és az orosz tundrákról délre vándorló madarak.

Veszélyeztetve vannak a rétisasok és az uhuk is, amelyek megehetik az olajtól elpusztult vízimadarakat. A mentést nehezíti, hogy a térségben jelenleg mínusz 20 foknál is hidegebb van éjszaka.

Címlapról ajánljuk
Nyaraljunk úgy, mintha otthon maradtunk volna

Nyaraljunk úgy, mintha otthon maradtunk volna

Nyaraláskor nemcsak az elvitt, hanem az otthon hagyott értékeinkre is fontos vigyázni – hívta fel a figyelmet az Országos Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának munkatársa.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.24. hétfő, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanár
A háború eleje óta nem látott lépésre kényszerült Oroszország,  csúnyán kicselezhette Washington Kijevet – Háborús híreink szombaton

A háború eleje óta nem látott lépésre kényszerült Oroszország, csúnyán kicselezhette Washington Kijevet – Háborús híreink szombaton

Pénteken Vlagyimir Putyin orosz elnök elmondta, hogy Oroszország készen áll az eurázsiai biztonság kiépítéséről szóló elképzelések széles körű, globális megvitatására, mások mellett NATO-tagállamokkal is. Eközben az Európai Unió országai megállapodtak az Oroszországgal szembeni 14. szankciócsomagról, a hírek szerint pedig több szövetségesnél is kicsaphatja a biztosítékot, hogy Ukrajna alkalmazhatja az amerikai gyártmányú Patriot légvédelmi rakétarendszereket, hiszen mostantól nemcsak az orosz rakétatámadások ellen, hanem az országot célba vevő ellenséges repülőgépek megsemmisítésére is használhatják. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×