eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Nem tud magyarul? Szerkesszen tankönyvet!

Nem tudtak magyarul a Vajdaságban botrányt okozó magyar tankönyv szerkesztői. A nacionalistának bélyegzett feladatgyűjteményt visszavonták.

Nem rossz szándékból kerülhetett a vajdasági magyar tankönyv fedőlapjára a botrányt kavart sértő, és fenyegető szövegrész. A vajdasági kisebbségi titkár szerint az volt a probléma, hogy a szerkesztők nem tudtak magyarul.

Az újabb szerbiai botrányt az robbantotta ki, hogy a középiskolás magyar feladatgyűjtemény borítójának háttérdíszítésében a következő feliratok szerepeltek: „elmehetnél” és „el fogtok süllyedni”.

Első felindulásra mindenki fenyegetésnek, vagy nacionalista sértésnek értékelte a szavakat - közölte az InfoRádió vajdasági tudósítója.

A tárca elnézést kért

A szerb oktatási minisztérium viszont azonnal bocsánatot kért. A belgrádi könyvkiadó vezetője pedig azzal magyarázta a történteket, hogy a könyv műszaki szerkesztője nem tud magyarul.

A könyveket azonnal visszavonták.

Nem rossz szándékból

Korhecz Tamás, vajdasági kisebbségi titkár szerint valószínűleg nem rossz szándékból kerültek ezek a szavak a borítóra. Azt viszont bírálta, hogy a magyar tankönyvek nyomtatását olyanokra bízzák, akiknek semmi közük a magyar nyelvhez.

Szerinte a szerb társadalom még nem készült fel arra, hogy elfogadja a többnyelvűséget.

Ezt bizonyítja az is, hogy Újvidék egyik magyar többségű városrészében újabb nacionalista felirat jelent meg. Azt festették a falra szerb nyelven: halál a magyarokra.

Újvidéken hétfőn nyílik a szerb-magyar együttélést bemutató kiállítás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×