eur:
392.82
usd:
366.57
bux:
66776.6
2024. április 26. péntek Ervin

Halálos karikatúra-tüntetés

Két afgán vesztette életét, amikor a rendőrség tüzet nyitott a Mohamedet ábrázoló karikatúrák ellen tüntetőkre az ország keleti részében. A demonstrálók egy rendőrőrsre támadtak. A tiltakozások Európa-szerte folytatódtak a hétvégén.

Afgánok lettek a Mohamedet ábrázoló karikatúrák miatt kirobbant tüntetések első halálos áldozatai. A két afgánt az ország keleti részében fekvő Mihtarlam városában lőtték le rendőrök, amikor a többi demonstrálóval együtt megtámadták a helyi őrsöt.

Az áldozatok közül az egyik a helyszínen, a másik a kórházba szállítása után vesztette életét. A lövöldözésben másik három ember megsérült.

Az afganisztáni tüntetők „halál Dániára” és „halál Franciaországra” jelszavakat skandáltak.

A hétvégén Európa-szerte folytatódtak a tüntetések. Vasárnap a francia és a belga fővárosban több ezres békés tüntetés volt a Mohamed prófétát ábrázoló karikatúrák miatt.

Demonstrációk voltak Libanonban és Szíriában is, ahol súlyos zavargásokba torkollottak a hétvégi tüntetések. A libanoni belügyminiszter lemondott, miután több ezer tüntető felgyújtotta Dánia bejrúti konzulátusát.

{{keretes_cim}}

Gyurcsány Ferenc magyar kormányfő szerint a sajtószabadság nem terjedhet tovább, mint más emberek valláshoz, nemzeti hovatartozáshoz, politikai meggyőződéshez fűződő legszemélyesebb jogai, azaz ennek gyakorlása nem sérthet másokat.

Korábban Sólyom László államfő úgy nyilatkozott, hogy a szólásszabadság mellett ki kell tartani, másrészt a szabadság magában foglalja a felelősséget, de a felelősség nevében nem szabad korlátozni az alapjogokat, ezek korlátozása a terrorizmus elleni harcra hivatkozva sem megengedett.


KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×