eur:
394
usd:
365.02
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Globális riadó a szökött al-Kaida tagok miatt

Legalább tucatnyi al-Kaida tag ásott alagutat és szökött meg egy jemeni börtönből. Az Interpol globális riadót rendelt el.

A nemzetközi bűnüldöző szervezet szerint a szökevények a Föld valamennyi országára nézve súlyos fenyegetést jelentenek. Közöttük vannak azoknak a merényleteknek a szervezői is, amelyet 2000-ben és 2002-ben hajtottak végre amerikai és francia hadihajók ellen.

Mint kiderült, 23 fogoly még pénteken szökött meg egy szanaai börtönből. Köztük volt 13 olyan elítélt, akiket terrorcselekmények, illetve az al-Kaidához fűződő kapcsolatok miatt ítéltek el jemeni bíróságok.

Egyikük az a Dzsamal al-Badavi, akit az ádeni kikötőben horgonyzó amerikai Cole hadihajó ellen 2000 októberében elkövetett robbantás kitervelőjének tartanak. A merénylet 17 amerikai tengerész halálát okozta. Badavit először halálra ítélték, majd az ítéletet 15 évi börtönbüntetésre enyhítették.

Már nincsenek Jemenben?

Az Interpol gyanítja, hogy a szökevények esetleg már elhagyták Jement, ezért felszólítja tagországait: szigorítsák meg az őrizetet és az ellenőrzést határaikon.

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő az InfoRádiónak azt mondta: a terroristák több héten keresztül ástak alagutat a börtönből.

A szervezet tagjait mindenhol különös biztonsági intézkedések mellett őrzik. A szökés ezért csak úgy lehetséges, ha jól előkészítették, és több embert megvesztegettek az őrök közül.

Nógrádi György szerint épp ezért valószínűleg azt is jó előre megszervezték, hogy hova viszik a foglyokat. Bár Jemenben sem nehéz eltűnniük, az is lehet, hogy már rég külföldre vitték őket.

A biztonságpolitikai szakértő azt is elmondta, hogy az iszlám világban felnéznek majd a szöktetés miatt az al-Kaidára.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×