INFORÁDIÓ
2023. május 28. vasárnap
Csanád, Emil

Finnországba is mehetnek dolgozni?

InfoRádió / MTI

Finnország azt fontolgatja, hogy feloldja az Európai Unióhoz 2004-ben csatlakozott közép- és kelet-európai országok munkavállalóit érintő korlátozásokat.

Finnország feloldaná az Európai Unióhoz tavalyelőtt csatlakozott közép-európai országokat érintő munkaerő-korlátozást - közölték diplomáciai források Drezdában, ahol Sólyom László köztársasági elnök találkozott Tarja Halonen finn államfővel. A munkaerőpiac megnyitása elől Portugália sem zárkózik el, de Jorge Sampaio, hivatalából távozó portugál elnök Drezdában nem kívánt a kormány nevében nyilatkozni.

Finnországgal és Portugáliával együtt öt ország biztosítaná a szabad munkavállalást az új tagállamoknak: Nagy-Britannia, Írország és Svédország kezdettől fogva a szabad munkavállalás elvét vallotta.

Spanyolország, Portugália: talán, Németország, Ausztria: nem

Lehetséges, hogy Spanyolország és Belgium is csatlakozik ehhez a körhöz, míg a többiek maximum hét évig korlátozhatják a közép- és kelet-európai munkaerő beáramlását. Különösen Németország és Ausztria zárkózik el a nyitástól.

A hétvégén hét európai államfő tanácskozott Európa hasznáról, azonosságtudatáról és jövőjéről a szász tartományi székhelyen.

A megbeszéléseken korábban a magyar köztársasági elnök egy független európai média létrehozását kezdeményezte. Sólyom László úgy vélte: olyan közös médiára van szükség, amely a kormányok fölött tudná közvetíteni az unió üzenetét az emberekhez.

A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018