eur:
395.05
usd:
366.06
bux:
65186.32
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Európai irányelv a bányászati hulladékokról

Megszavazta az Európai Parlament a bányászati hulladékokról szóló irányelvet. A szennyező bányáknak részük lesz a területek helyreállításában is.

A szocialista Hegyi Gyula hangsúlyozta: a bányavállalatoknak szabott feltételek szigorításával Románia már nem építheti meg eredeti formájában a Verespatakra tervezett aranybányát.

A harmadik olvasatban is elfogadott jogszabály célja a többi között a 2000-es romániai cianidszennyezéshez hasonló környezetvédelmi katasztrófák megelőzése.

A bányászati vállalkozásoknál a pénzügyi garanciáknak a jövőben ki kell terjedniük az érintett területek rehabilitálásának költségeire is. A hulladékkezelésnél szigorú szabályok vonatkoznak majd a föld és a vízkészletek védelmére.

Az irányelv elfogadása után az MDF-es Olajos Péter sikerként értékelte, hogy az egyeztető tárgyalásokon elérték: Románia és Bulgária nem kér mentességet az irányelv bevezetése alól.

Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×