eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Irán nem tart a Nyugattól

Nemzetközi megállapodást szeretne elérni Nagy-Britannia annak érdekében, hogy Irán nukleáris programja az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé kerüljön. Korábban az Egyesült Államok nem zárta ki egy katonai beavatkozás lehetőségét az ázsiai országban. Irán nem tart a Nyugattól.

Tony Blair brit kormányfő a törvényhozásban valószínűnek nevezte, hogy sikerül a Biztonsági Tanács elé vinni Irán ügyét.

Ezután kell dönteni a szükséges lépésekről - mondta, majd hozzátette: "semmilyen intézkedés nem zárható ki".

London kedden még azon az állásponton volt, hogy nem lehet szó egy Irán elleni katonai akcióról.

Az amerikaiak egy lépéssel előbb járnak

Elképzelhetőnek tartja a katonai beavatkozást Iránban az Egyesült Államok az ázsiai ország nukleáris programjának felújítása miatt - közölte a Fehér Ház szóvivője.

Scott McClellan ezt azután mondta, hogy Teherán kedden feltörte több nukleáris létesítményének pecsétjét, azzal az indokkal, hogy kutatási célokból folytatni kívánja az urándúsítást.

A Fehér Házi szóvivő úgy fogalmazott: Washington arra törekszik, hogy békés eszközökkel rendezzék az iráni atomprogram ügyét, de a katonai opció is naprenden marad.

A katonai beavatkozás lehetőségéről szólva Scott McClellan emlékeztetett George Bush elnök korábbi nyilatkozatára, amely szerint "Irán nem Irak."

Az amerikai kormány hangsúlyozta: ha Irán folytatja jelenlegi atompolitikáját, akkor a nemzetközi közösség az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé utalja a kérdést.

A zsidó állam a BT elé vinné az ügyet; Moszkva aggódik

Ehud Olmert izraeli ügyvezető miniszterelnök szerdán sürgette, hogy a Biztonsági Tanács tárgyalja meg az iráni atomprogram ügyét.

A politikus közölte, hogy Izraelt aggodalommal töltik el az iráni események és az iszlám köztársaság vezetőinek nyilatkozatai a zsidó állammal összefüggésben.

Szergej Ivanov orosz védelmi miniszter nyugtalanítónak nevezte Teherán döntését az urándúsítás felújításáról.

A helyzet nem éppen a legjobb forgatókönyv szerint halad - mondta a politikus.

Teherán nem fél

Iránt nem félemlítik meg az atomprogramját érő bírálatok - mondta az iráni elnök.

Mahmúd Ahmedinezsád közölte: országa energiatermelésre akarja felhasználni a nukleáris energiát.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×