INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Mély válságban az EBESZ

Infostart / InfoRádió
Fennállásának legsúlyosabb válságához érkezett az EBESZ, miután nem közeledtek az álláspontok a szervezet ljubjanai külügyminiszteri értekezletén. Veszélybe kerülhet a közös zárónyilatkozat elfogadása is.

Az 55 tagországot tömörítő Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) életében a legnagyobb problémát továbbra is az jelenti, hogy orosz csapatok állomásoznak Moldovában és Grúziában, és több ország is ellentétesen ítéli meg a szervezet választási megfigyelői tevékenységét.

Az orosz külügyminiszter a szervezet mélyreható reformját sürgette. Szergej Lavrov szerint az EBESZ részrehajló és egyoldalú, működése pedig nem hatékony.

Az orosz diplomácia vezetője úgy vélte, hogy a szervezet túl nagy súlyt fektet emberi jogi ügyekre, s közben elhanyagolja a biztonsági és a gazdasági kérdéseket. Bizonyos esetekben elhanyagolja a kisebbségek, például "a másodrendű állampolgárokként kezelt" lettországi és észtországi oroszok védelmét is - tette hozzá Szergej Lavrov.

A politikus éles szavakkal bírálta a szervezet választási megfigyelői tevékenységét. Az Egyesült Államok határozottan visszautasította a vádakat.

A kialakult helyzet miatt keddre virradó éjjel a szervezet soros elnöki tisztét betöltő Szlovénia külügyminisztere, Dimitrij Rupel egyfajta válságtanácskozásra hívta össze a diplomatákat abban a reményben, hogy mégis sikerül konszenzust elérni. A háromórás tanácskozást követően Rupel elismerte, hogy közeledtek ugyan az álláspontok, a zárónyilatkozat azonban továbbra is kérdéses.

A címlapról ajánljuk