eur:
404.21
usd:
373.83
bux:
74509.8
2024. október 28. hétfő Simon, Szimonetta
A selection of gold bars and one-ounce gold coins arranged at Gold Investments Ltd. bullion dealers in London, UK, on Tuesday, May 21, 2024. Gold slipped  after hitting an all-time high in the previous session  with investors assessing recent hawkish commentary from Federal Reserve officials that downplayed the possibility of imminent rate cuts. Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg via Getty Images
Nyitókép: Getty Images

Nem csak az arany ára száguld, a kisebb nemesfémek is „megtáltosodtak”

Nyáron jelentősen megugrott az arany ára, de más nemesfémeket is egyre nagyobb arányban használnak a piaci szereplők befektetési célra – mondta az InfoRádióban Korányi G. Tamás. A tőzsdei szakértő hozzátette: ezzel párhuzamosan a világ jegybankjai is egyre inkább növelik az aranytartalékaikat.

Az arany árát a rendkívül feszült geopolitikai helyzet felfelé hajtja, és ez a tendencia már több éve tart egyebek mellett az orosz jegybank tartalékainak befagyasztása miatt is. Korányi G. Tamás szerint utóbbi ahhoz vezetett, hogy több, nyugati világon kívüli ország jegybankja – főleg a kínai – úgy határozott, hogy a tartalékain belül engedélyezi az arany felhalmozását, így tehát nem csak más országok jegybankjaiban lehet tartalékot elhelyezni. A tőzsdei szakértő az InfoRádióban elmondta: egyre többen élnek ezzel a lehetőséggel, és ezeknek a jegybanki vásárlásoknak a hatására még tovább emelkedik az aranyár.

Ezzel a folyamattal párhuzamosan az egyéni befektetők és az alapok is „felszálltak a vonatra”. Az arany árfolyama szerdán egy újabb bűvös határt (2750 dollár/uncia) lépett túl. Ennek hatására – ahogy az várható volt – megindultak a nyereségrealizáló vásárlások, így az ár lement 2710-re. Korányi G. Tamás jelezte:

„csak egy pillanatnyi megtorpanás” történt, és csak idén 38 százalékos volt az emelkedés.

Az ezüst esetében szerdán a csaknem 35 dolláros árfolyamról „volt egy kis visszapattanás”, csütörtökön pedig 34 dollárt fizettek egy unciáért, és a 2024-es évben 47 százalékos növekedést jegyeztek fel.

A két kisebb nemesfém, a platina és a palládium – amelyeknek inkább az ipari felhasználása a jelentősebb – szenvedett idén nyáron. A visszaesést főként az okozta, hogy az elektromos autógyártás nem lőtt ki annyira, mint ahogy azt előzetesen várták. Ehhez képest csütörtökre mindkét nemesfém „megtáltosodott”: a palládium ára majdnem öt, míg a platináé három százalékkal emelkedett.

Még látványosabb a különbség, ha az augusztusi relatív mélyponttal vetjük össze a mostani jegyzéseket.

Azóta az arany árfolyama 15, a platináé 26-27, míg a palládiumé 35 százalékot emelkedett.

A csütörtöki adatok szerint egy uncia palládium 1113 dollárt ért, míg a platina esetében 1042 dollár volt az árfolyam.

„Egyszerűen megtalálták a befektetők a platinát és a palládiumot, ekkora volatilitást messze nem okozhat csak az ipari felhasználás változása. Ezek a nemesfémek is spekulációs termékek, de a likviditásuk kisebb, ezért ha jön egy-egy nagyobb vevő, lényegesen meredekebbek az ármozgások” – magyarázta a tőzsdei szakértő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Rusvai Miklós: valószínű, hogy Magyaroszágon is megjelenik a halálos majomvírus-változat

Már Németországban is kimutatták a vírus új változatát, és Rusvai Miklós szerint importált esetek több országban is előfordulhatnak. A virológus arról is beszélt az InfoRádióban, hogy mire kell nagyon figyelniük azoknak, akik üdülni vagy munkavégzés céljából Afrikába utaznak, ahol a megfertőződött betegek 7-8 százaléka életét veszti.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.28. hétfő, 18:00
Oroszi Beatrix
a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központ igazgatója
Esik az olajár, bizonytalanság a tőzsdéken

Esik az olajár, bizonytalanság a tőzsdéken

Gazdasági adatok szempontjából egy csendes napnak nézünk elébe, előre bejelentett, potenciálisan piacmozgató hírre nem számítunk ma. Többek között a dübörgő gyorsjelentési szezon befolyásolhatja a hangulatot ma a tőzsdéken, az amerikai piacnyitás előtt érkeznek például a nemrég botrányba keveredett McDonald's friss számai. Ami a tőzsdei mozgásokat illeti: Ázsiában jó hangulatban zajlott a kereskedés, Európában óvatos elmozdulások vannak egyelőre, miközben jelentősen beesett az olaj ára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×