eur:
401.61
usd:
370.05
bux:
74280.18
2024. október 21. hétfő Orsolya
Nyitókép: Unsplash

Újabb történelmi csúcson az arany árfolyama

A globális gazdasági és politikai bizonytalanságok miatt szárnyalnak a nemesfémek.

Az amerikai választások körüli feszültségek, a közel-keleti konfliktus és a vezető jegybankok kamatcsökkentései mind a nemesfémek árfolyamának emelkedését segítik - írja Portfolio a Reuters alapján.

A spot arany ára 0,3 százalékkal emelkedett, unciánként 2727,95 dolláron áll, miután korábban 2732,73 dolláros történelmi csúcsot ért el. Az amerikai arany határidős jegyzése még ennél is magasabb, 0,5 százalékos növekedéssel 2743 dolláron járt.

Az ezüst árfolyama is jelentős emelkedést mutatott, 0,9 százalékkal 33,95 dollárra nőtt unciánként, ami 2012 vége óta a legmagasabb érték.Tim Waterer, a KCM Trade vezető piaci elemzője a jelenlegi helyzetet értékelve kiemelte:

A jelenlegi piaci környezetet a csökkenő kamatlábak és a megnövekedett geopolitikai kockázatok kombinációja jellemzi - ez a forgatókönyv mindkét fronton megfelel az aranynak.

Kína a gazdaság élénkítése érdekében csökkentette irányadó kamatlábát. Ugyanakkor érdekes módon a világ legnagyobb aranyfogyasztójának számító országban az arany iránti kereslet visszaesett a magas árak és a gazdasági lassulás miatt. Az Egyesült Államokban a kereskedők a Federal Reserve novemberi kamatcsökkentésére számítanak. Az Európai Központi Bank már lépett is, a múlt héten negyed százalékponttal mérsékelte a kamatokat. Az alacsonyabb kamatlábak általában növelik az arany vonzerejét.

A Reuters által megkérdezett szakértő 2800 dolláros célárat adott az év végére az aranyra, de hozzátette, hogy "nagy lesz a kísértés a profitrealizálásra, ami lelassíthatja az emelkedést.

Címlapról ajánljuk

Kaiser Ferenc: Észak-Korea már most is nagyon jól keres az orosz–ukrán háborúval

Az ukrán elnök szerint tízezer észak-koreai katonát vetne be Oroszország a fronton. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense az InfoRádióban azt mondta: Oroszország külföldön is toboroz, az észak-koreaiak jelenlétére azonban egyelőre nincs bizonyíték, de nem is lehet kizárni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.21. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×