eur:
401.58
usd:
364.14
bux:
72954.03
2024. október 4. péntek Ferenc
Nyitókép: Unsplash

Jelentőset zuhant a világ egyik legnépszerűbb élelmiszerének ára

Több mint másfél évtizede nem történt ekkora esés az ázsiai rizspiacon. Részben azért, mert enyhültek a kínálattal kapcsolatos aggodalmak, részben pedig, mert India is lazított bizonyos exportkorlátozásokon.

A Thai Rice Exporters Association adatai szerint a thaiföldi fehér rizs ára, amely az ázsiai piac referenciaértéke, szerdán közel 11 százalékot zuhant, elérve ezzel a tonnánkénti 509 dolláros értéket - írja a Bloomberg híradása nyomán a Portfolio.

2008 májusa óta a mostani a legnagyobb mértékű piaci zuhanás, emiatt az árak 15 hónapos mélypontra estek.

A rizs ára még tavaly indult emelkedésnek, miután a legnagyobb exportőrnek számító India korlátozásokat vezetett be a belföldi árak féken tartása érdekében a választások előtt. A közelmúltban lezajlott nemzeti választásokat követően azonban az ázsiai ország enyhített néhány korlátozáson.

A lépés segíthet a belföldi túlkínálat enyhítésén, és az importköltségeket is csökkentheti olyan országokban, mint Indonézia vagy Szenegál. Mint írják, a rizs kulcsfontosságú szerepet játszik milliárdok étrendjében. Délkelet-Ázsia és Afrika egyes részein az emberek teljes kalóriabevitelének akár 60 százalékát is adhatja.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: cél, hogy 2-3 éven belül 1 millió forint legyen az átlagbér

A miniszterelnök péntek reggel terjedelmes interjút adott. Szerinte óriási veszély a gazdasági hidegháború Magyarországra nézve, ezért építik fel a gazdasági semlegesség politikáját. Az igazi fegyver az infláció ellen a magasabb bér, de hogy mekkorát bírnak el a gazdaság szereplői, azt nem a kormány határozza el. A politikát tekintve pedig nem szabad elcsábulni szerinte, "elsősorban magunkkal kell foglalkoznunk".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.04. péntek, 18:00
Dezső Tamás
a Migrációkutató Intézet főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×