eur:
397.24
usd:
357.75
bux:
74085.56
2024. október 1. kedd Malvin
Nyitókép: Pexels.com

Az EM is megszólalt a távhővel kapcsolatos változtatásokról

Ötvenmilliárd forintos átalakulás, olcsóbb árak a külön kezelt fogyasztóknak.

A jelenlegi tételeknél mintegy harmadával alacsonyabb díjakat fizetnek az úgynevezett külön kezelt intézmények az új gázévben, október elsejétől a távhőért - közölte az Energiaügyi Minisztérium. Emlékeztettek: az EM tavaly két alkalommal felezte meg az érintett önkormányzatok, közintézmények és vállalkozások költségeit. A szaktárca az újabb csökkentéssel országos átlagban a 2022 végi szint hatodára szorítja vissza az intézményi távhődíjakat.

Az úgynevezett külön kezelt intézmények körébe a központi költségvetési szerv, a helyi önkormányzat, ezek költségvetési intézményei, továbbá a normatív állami támogatásban részesülő, közfeladatot ellátó, nem nyereség- és vagyonszerzési célt szolgáló egyéb intézmény tartozik.

A vállalatok, települések a tavalyelőtti utolsó negyedévben, a mintegy száz szolgáltató átlagértékét tekintve közel 46 ezer forint/gigajoule áron juthattak távhőhöz. Az EM korábbi döntései nyomán e díjtétel 2023 elejétől csaknem 22 ezer, majd tavaly ősztől hozzávetőleg 11 ezer forintra csökkent. A kétszeri felezést az újabb gázévben ismét nagyarányú áresés követi, október elsejétől az intézmények átlagos díja 7600 forint körül alakul. A tárca rámutatott: az intézményi távhődíjak az új gázévben a két évvel korábbi szintnek mindössze hatodát teszik ki.

A megfelelő téli felkészülésnek köszönhetően a döntő részben földgázalapú távhőszolgáltatás zavartalansága, az ellátás biztonsága is garantálható. A hazai tárolókban már szeptember elejére a legutóbbi fűtési szezonban összesen elfogyasztott mennyiségnél nagyobb készlet állt rendelkezésre - írták.

A közlemény szerint a nyár eleji támogatási döntések nyomán

két távhőfejlesztési program is indulhat az uniós Modernizációs Alap forrásai terhére. A hazai önrészt is beleértve mintegy 50 milliárd forint mozdíthatja elő a távhőtermelők zöld átállását.

A tervezett pályázat a meglévő rendszerek megújuló forrásra (például földhőre vagy biomasszára) váltása mellett az elszigetelt hálózatok összekapcsolását, digitális megoldások alkalmazását is ösztönözheti. Egy másik kiírás hozzávetőleg 44 milliárd forint értékben tehet lehetővé elsősorban energiahatékonysági fókuszú fejlesztéseket az ágazatban.

Mint írták, az előirányzott beavatkozások jóvoltából megújuló energia alapú hőforrások alkalmazásával és a hatékonyságnövelő fejlesztésekkel zöldíthető tovább a távhőszolgáltatás. A hálózati hő- és vízveszteség még alacsonyabb szintre szorításával javulhat a kapacitások kihasználtsága és a szolgáltatások színvonala. Az előkészítés alatt álló pályázati felhívások várhatóan még idén megjelennek.

A háztartások rezsivédett távhőárai nem változnak az új gázévben sem, az intézmények távfűtése pedig a korábbinál sokkal olcsóbban oldható meg októbertől.

Címlapról ajánljuk
Kövér László Orbán Balázsról, a Tisza Pártról és a jegybankelnök megválasztásáról

Kövér László Orbán Balázsról, a Tisza Pártról és a jegybankelnök megválasztásáról

Aki államtitkári pozíciót tölt be, az ne kezdjen el értelmiségi módon viselkedni és okoskodni, mert hibát követ el, vagy ha nem is követ el hibát, de megkeresik benne azt a lehetőséget, hogy ellene fordítsák azt, amit mondott – mondta Kövér László, az Országgyűlés és a Fidesz országos választmányának elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában. Beszélt a költségvetés elfogadásának várható időpontjáról, a leendő jegybank elnök személyéről, az amerikai elnökválasztásról és az Európai Unió és Magyarország jövőbeni kapcsolatáról is.

"Libanon az ország történetének egyik legveszélyesebb szakaszába ért"

Heves összecsapások folynak az izraeli hadsereg egyik hadosztálya és a Hezbollah között Dél-Libanonban. Megszólalt az országába való izraeli behatolásról Nadzsib Mikati kormányfő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×