eur:
396.16
usd:
354.59
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert
Nyitókép: Pixabay

Az infláció újbóli növekedését jósolja az MNB

Szűkült az a tartomány, ahová belőtte a pénzromlás idei várható ütemét.

Az augusztusi 3,4 százalékos infláció megfelelt a jegybank várakozásainak, a szeptemberi adatot 3,1 százalékosra várják, az év hátralévő részében enyhe emelkedésre számítanak, decemberben kevéssel 4,0 százalék feletti ráta valószínű - mondta Balatoni András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) közgazdasági előrejelzéssel és elemzéssel foglalkozó igazgatóságának vezetője a szeptemberi Inflációs jelentést ismertető csütörtöki sajtótájékoztatón.

Az MNB 3,5-3,9 százalékra javította idei inflációs prognózisát a júniusban várt 3,0-4,5 százalékos sávról.

A 2025 első negyedévében folytatódó dezinfláció hátterében az alacsonyabb külső költségkörnyezet, valamint a mérsékeltebb jövő évi visszatekintő átárazások állnak. A jövő második félében a maginfláció is csökkenni kezd, ezzel az infláció fenntartható módon kerül vissza a jegybanki toleranciasávba - tette hozzá.

Kitért arra, hogy az MNB becslése szerint a tranzakciós illeték emelkedése idén 0,1, jövőre pedig 0,2-0,3 százalékponttal növelheti az éves átlagos inflációt. A lakosság számára elérhető banki szolgáltatások díjemelkedése közvetlenül, a vállalatok banki költségeinek emelkedése pedig közvetett módon befolyásolja az inflációt. A közvetlen hatások legkorábban 2025 elejétől jelentkezhetnek a piaci szolgáltatások inflációjában, a közvetett hatások viszont már 2024 hátralévő részében is befolyásolhatják az infláció alakulását.

A friss jelentésben a GDP növekedési előrejelzését 2,0-3,0 százalékról 1,0-1,8 százalékra rontotta erre az évre az MNB.

Főként a piaci szolgáltatások támogathatják a növekedést, míg az alacsony rendelésállomány alapján az ipar teljesítménye visszafogottan alakulhat az év során. A mezőgazdaság az aszály miatt lassítja a gazdasági növekedést. A felhasználás oldalon főként a háztartások fogyasztása és a nettó export járul hozzá a GDP emelkedéséhez, míg a beruházások lassítják a növekedést. 2025-től megkezdődhet az elhalasztott beruházások részleges pótlása, valamint a külső keresleti folyamatok javulása, így kiegyensúlyozottabb növekedés várható. A GDP emelkedése 2025-ben 2,7-3,7 százalék, 2026-ban 3,5–4,5 százalék közötti ütemben folytatódhat - véli az MNB.

A mérsékelt növekedés ellenére a foglalkoztatás historikus csúcson áll bár a munkaerőpiac feszessége enyhülni látszik. Egyre kevesebb vállalkozás nyilatkozik arról, hogy a munkaerő hiánya fékezi a termelés emelkedését, amiben benne van a kapacitások alacsony kihasználtsága is, ugyanakkor érzékelhető egyfajta munkaerő tartalékolás is, tekintettel arra, hogy évente 50 ezerrel csökken az aktív munkaerő létszáma - fejtette ki Balatoni András.

Kitért arra, hogy a nyáron bejelentett költségvetési kiadáscsökkentő intézkedésekkel a GDP 3,5-4,5 százalékára csökken az államháztartás idei hiánya a korábban várt 4,5-5,0 százalék helyett, de az államadósság-ráta ebben az évben alig 0,3 százalékponttal mérséklődik, mielőtt a következő években gyorsulna javulása a jegybank szerint.

Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 26. 19:20
×
×
×
×