eur:
396.85
usd:
371.32
bux:
70948.25
2024. június 26. szerda János, Pál
Detail of a gas meter, showing how much gas a property has used.
Nyitókép: Thomas Faull/Getty Images

Gázszámlakérdés - diktálni vagy nem diktálni július 31-én

Közelít július 31-e, amikor ismét "új év" kezdődik a gázfogyasztók számára. Ekkortól ját újra a nagyjából 1800 köbméter kedvezményes gáz. Sokan teszik fel a kérdés, hogy érdemes-e július 31-én diktálni, hogy tiszta lappal kezdjük az új szezont és pontosan számoljunk el a régivel.

Kell-e diktálni július 31-re - erre ad választ annak a 110 ezres Facebook-csoportnak az alapítója, amely főleg a gázszámlák értelmezésében segíti tagjait.

Ribárszki Anna azt írja a zárt csoportban, hogy "a diktálósoknál szinte mindegy, hogy diktál-e, bár tavaly nyáron volt vagy két "fűtéses nap", és az megtréfálta a csak fűtéses diktálósokat. Ha az idén is lesznek ilyen hideg nyári napok, akkor inkább diktáljanak július 31-re is".

Más kérdés, hogy mit tegyenek a részszámlások, köznyelven az átalányosok. Itt a matematikatanár szakértő szájbarágósan magyarázza el a helyzetet.

A kedvezményes mennyiség 2023.08.01-2024.07.31 között jár. Ez 63645 MJ ami, és ezt már mi tesszük hozzá, hogy kb. 1800 köbméter, de területenként különbözhet. A kormány minimum 1729 köbmétert garantál.

Elő kell venni az előző elszámolót, és megnézni rajta, hogy 2023.07.31-re milyen óraállás szerepel rajta, akár diktált akkorra, akár becsült az érték.

Ha beleférünk

Aztán megnézni a gázórát, hogy hol áll. Ha a kettő közötti belefér a kedvezményesbe - és majdnem el is éri azt -, akkor érdemes diktálni. Azaz ilyenkor kihasználja az ember a kedvezményes mennyiséget, és nem is marad bent sok. Ha sok lenne a bent maradó, akkor nem biztos hogy érdemes diktálni, mert ha utána esetleg túlfogyasztás van, akkor egy visszabecsléssel jobban jár az ember.

Ha felül fogyasztók vagyunk

Ha a 2024.07.31-es óraállás olyan, hogy nem fér bele a kedvezményesbe 2023.08.01-hez képest, akkor nem érdemes diktálni. Miért? Mert akkor mindenképp lesz piaci erre a kvótaévre, de ha épp most szigeteltél, vagy beállítottál 1-2 hűtő-fűtő klímát - azaz csökkenni fog a fogyasztásod -, akkor a mostani túlfogyasztás átcsúszhat a kisebb fogyasztású időszakra - írja Ribárszki Anna.

És ha érezhetően kevesebb?

A stabilan alulfogyasztóknak mindegy, hogy diktálnak-e vagy sem, és ugyanez igaz a megrögzött túlfogyasztókra is.

A fent leírtak azoknak érdekes, akik a határ környékén fogyasztanak.

Címlapról ajánljuk

Kiss J. László az Arénában: még ez a német kormány fog evickélni 2025 szeptemberéig

Az EP-választás megmutatta a német politikai erőviszonyokat, a kormánypártok kisebbségbe kerültek, de így sem számít előre hozott választásokra Kiss J. László. A Budapesti Corvinus Egyetem emeritus professzora az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az AfD jövőjéről, a lehetséges kancellárjelöltekről és arról, hogy a sorkötelezettség miért nem nyerő téma Németországban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.26. szerda, 18:00
Szalai Máté
Közel-Kelet-szakértő, az olaszországi Ca’Foscari Egyetem kutatója
Óriási szélerőműfarm épül Észak-Macedóniában, magyar szálat emlegetnek

Óriási szélerőműfarm épül Észak-Macedóniában, magyar szálat emlegetnek

Néhány nappal azután, hogy helyi lapértesülés alapján kiderült: egy 450 millió euró körüli költségvetésű szélerőműfarm építésére, illetve egy gázinterkonnektor megépítésére összesen akár 1 milliárd eurós hitelt is nyújthat Magyarország Észak-Macedóniának, kedden az új észak-macedón miniszterelnök bejelentett egy óriási, 400-450 millió eurós költségvetésű szélerőműfarmot. Ezt egy luxemburgi székhelyű megújuló energiás befektetésekkel foglalkozó cég, az Alcazar Energy Partners valósítja meg, amely saját bejelentése szerint a 400 MW-os erőművel az ország, sőt az egész Nyugat-Balkán messze legnagyobb szélenergiás projektjét valósítja meg, és ötszöröződni fog az ország szélerőmű kapacitása.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×