eur:
393.21
usd:
362.73
bux:
73164.07
2024. július 25. csütörtök Jakab, Kristóf
Detail of a gas meter, showing how much gas a property has used.
Nyitókép: Thomas Faull/Getty Images

Gázszámlakérdés - diktálni vagy nem diktálni július 31-én

Közelít július 31-e, amikor ismét "új év" kezdődik a gázfogyasztók számára. Ekkortól ját újra a nagyjából 1800 köbméter kedvezményes gáz. Sokan teszik fel a kérdés, hogy érdemes-e július 31-én diktálni, hogy tiszta lappal kezdjük az új szezont és pontosan számoljunk el a régivel.

Kell-e diktálni július 31-re - erre ad választ annak a 110 ezres Facebook-csoportnak az alapítója, amely főleg a gázszámlák értelmezésében segíti tagjait.

Ribárszki Anna azt írja a zárt csoportban, hogy "a diktálósoknál szinte mindegy, hogy diktál-e, bár tavaly nyáron volt vagy két "fűtéses nap", és az megtréfálta a csak fűtéses diktálósokat. Ha az idén is lesznek ilyen hideg nyári napok, akkor inkább diktáljanak július 31-re is".

Más kérdés, hogy mit tegyenek a részszámlások, köznyelven az átalányosok. Itt a matematikatanár szakértő szájbarágósan magyarázza el a helyzetet.

A kedvezményes mennyiség 2023.08.01-2024.07.31 között jár. Ez 63645 MJ ami, és ezt már mi tesszük hozzá, hogy kb. 1800 köbméter, de területenként különbözhet. A kormány minimum 1729 köbmétert garantál.

Elő kell venni az előző elszámolót, és megnézni rajta, hogy 2023.07.31-re milyen óraállás szerepel rajta, akár diktált akkorra, akár becsült az érték.

Ha beleférünk

Aztán megnézni a gázórát, hogy hol áll. Ha a kettő közötti belefér a kedvezményesbe - és majdnem el is éri azt -, akkor érdemes diktálni. Azaz ilyenkor kihasználja az ember a kedvezményes mennyiséget, és nem is marad bent sok. Ha sok lenne a bent maradó, akkor nem biztos hogy érdemes diktálni, mert ha utána esetleg túlfogyasztás van, akkor egy visszabecsléssel jobban jár az ember.

Ha felül fogyasztók vagyunk

Ha a 2024.07.31-es óraállás olyan, hogy nem fér bele a kedvezményesbe 2023.08.01-hez képest, akkor nem érdemes diktálni. Miért? Mert akkor mindenképp lesz piaci erre a kvótaévre, de ha épp most szigeteltél, vagy beállítottál 1-2 hűtő-fűtő klímát - azaz csökkenni fog a fogyasztásod -, akkor a mostani túlfogyasztás átcsúszhat a kisebb fogyasztású időszakra - írja Ribárszki Anna.

És ha érezhetően kevesebb?

A stabilan alulfogyasztóknak mindegy, hogy diktálnak-e vagy sem, és ugyanez igaz a megrögzött túlfogyasztókra is.

A fent leírtak azoknak érdekes, akik a határ környékén fogyasztanak.

Címlapról ajánljuk
Íme a legnépszerűbb szakok - kihirdették a felsőoktatási ponthatárokat

Íme a legnépszerűbb szakok - kihirdették a felsőoktatási ponthatárokat

Nyilvánosságra hozták az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat szerda este, ezzel eldőlt, hogy az általános eljárásban hányan kerülnek be egyetemre, főiskolára. A központi ponthatárváró rendezvény Debrecenben volt, de Budapesten és számos más nagyvárosban is szerveztek hasonló Pont Ott Partit.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.25. csütörtök, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×