eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga
Plastic bottles with fuzzy drink
Nyitókép: Getty Images/ Dejan Markovic

Amit eddig tapasztaltunk a rögzített kupakos palackokkal, az csupán a kezdet

Hamarosan már csak ilyen kupakkal ellátott palackokat találhatunk majd a boltokban, és sorra kerülnek más termékek is.

Kevesebb, mint egy hónap múlva eltűnnek a boltok polcairól a hagyományos, levehető kupakos műanyag palackok – írja a hvg.hu. Már az elmúlt hónapok során is egyre több olyan termékkel találkozhattak a vásárlók, amelyen a kupak rögzítve volt, 2024 júliusától pedig már csak ilyen csomagolásban lehet a termékeket forgalmazni.

Az új EU-s irányelvnek megfelelően a vállalatok csak akkor árulhatnak egyszer használatos műanyag termékeket kupakkal és fedéllel, ha a kupakok és fedelek a termék használatának ideje alatt a tartályhoz rögzítve maradnak.

Mindez része a műanyaghulladék csökkentésére irányuló erőfeszítéseknek, mivel az Európai Unió álláspontja szerint "az italos tartályokhoz használt műanyag kupakok és fedelek az egyszer használatos műanyag tárgyak közé tartoznak, amelyeket a leggyakrabban találnak a strandokon az Unióban".

Mint írják, azzal, hogy a kupakokat a palackhoz rögzítik, azt remélik, hogy mindkettőt újrahasznosítják ahelyett, hogy a környezetet szennyeznék. A szabályozást még 2018-ban jelentették be, de úgy tűnt, a nagy üdítőgyárak nem fogadták túl jól a dolgot. Ennek ellenére az EU kitartott az elképzelés mellett, és az irányelvet 2019-ben tették közzé, véglegesítve.

Az EU szabad kezet adott a gyártóknak a probléma megoldásába, ők dönthetik el, hogyan lesz rögzítve a kupak a palackhoz, így valószínűleg többféle variációval is lehet majd találkozni.

Az uniós tagállamok 2024. július 3-tól kezdődően alkalmazzák az előírást, bár sokan már az elmúlt hónapokban észrevették a hozzárögzített kupakos palackokat a boltokban, mind az EU-ban, mind azon kívül.

A fogyasztók részéről vegyes volt a fogadtatás, sokan adtak hangot nemtetszésüknek, mert a rögzített kupak nehezíti a palackokból való ivást, töltést.

A megoldás azonban valóban segíthet abban, hogy kevesebb műanyag kerüljön a környezetbe; az EuroNews azt írja, az EU adatai szerint jelenleg a műanyag kupakok jelentik a műanyag szennyezés legnagyobb forrását a tengerpartokon és a strandokon, azzal azonban, hogy a kupakot a palackhoz rögzítik a gyártók, kevesebbet fognak belőle elhagyni a vásárlók.

A változást hamarosan újabbak követik: egy márciusban elfogadott jogszabály értelmében hamarosan betiltják a friss zöldségek és gyümölcsök, valamint a hotelben található miniatűr piperecikkek csomagolását, ahogyan erre a sorsra jutnak majd a gyorséttermekben kapható élelmiszerek csomagolásai is.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

A miniszterelnök-pártelnök a 33. Bálványosi Szabadegyetemen tart előadást. Kifejtette, miért csak kívülről lehet békét kikényszeríteni Ukrajnában, miért folytat szemforgató és álságos politikát Lengyelország, miért támogatja annyi ország Oroszországot, mi a nagyság titka, miért elkerülhetetlen, hogy Ázsia legyen a világhatalom új központja. Orbán Viktor elmondta: elkészült egy 2030-nál hosszabb időtávra érő magyar nagystratégia.

Mészáros Krisztofer összetettben döntőre esélyes - percről percre az olimpiáról

Péntek este hivatalosan is megnyitották a 2024-es párizsi olimpiai játékokat, szombaton pedig már jó pár magyar sportoló is versenybe száll. Kézilabda, vízilabda, vívás, úszás, torna, sportlövészet, kerékpár, evezés, asztalitenisz - mindben szurkolhatunk a magyaroknak. Milák Kristóf repülőre ül. Már zajlanak az evezősök versenyei.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×