eur:
395.14
usd:
368.45
bux:
70373.63
2024. június 24. hétfő Iván
Nyitókép: Pixabay

Véget érhet a repülőjegyek drágulása

Úgy tűnik, lassan normalizálódnak a keresleti-kínálati viszonyok, és lecsengeni látszik a világjárvány utáni utazási boom.

Megállni látszik a repülőjegyárak emelkedése Európában és Ázsiában, sőt, van, ahol már csökkenés tapasztalható, ami arra utal, hogy a Covid-járványt követő utazási boom lassan lecseng egy utazási kutatócég szerint - írja a Reuters nyomán a Portfolio. A világjárvány után látványosan megugrott a repülések utáni kereslet, amivel a járatkínálat és az utaskapacitás nehezen tudta tartani a lépést, ami a repülőjegyek áremelkedéséhez vezetett.

Mint írják, iparági vezetők és elemzők szerint azonban lassan helyreáll a piac, miután az inflációval emelkedő megélhetési költségek miatt a fogyasztók érzékenyebbé váltak az árakra. Az utazási vágy továbbra is megvan, azonban olcsóbban, figyelembe véve, hogy a szállások és az autóbérlés is drágultak.

Az elemzők szerint az európai fogyasztók kiemelkedően árérzékenyek, emiatt egyre keresettebb célponttá válik Törökország, Románia és a Balkán több országa.

A ForwardKeys kutatócsoport adatai szerint az év első hónapjaiban Európában stagnáltak a viteldíjak 2023 azonos időszakához képest. Az Ázsia-csendes-óceáni térségben mintegy 16 százalékkal csökkentek év/év alapon, az Ausztráliából induló nemzetközi járatok esetén például közel 13 százalékos volt a visszaesés.

Ezeket a trendeket megerősítették a légitársaságok vezetőinek kommentárai is: Michael O'Leary, a Ryanair vezérigazgatója szerint a jegyárak a korábban jelzettnél kevésbé fognak emelkedni. A Singapore Airlines miután előző héten rekordnyereségről adott hírt, bejelentette, hogy a szektor szereplői által elkezdett kapacitásbővítések hatására jegyár-mérséklődésre számítanak. A Cathay Pacific vezérigazgatója szintén azon a véleményen van, hogy a kereslet és a kínálat újra egyensúlyba kerül, és a jegyárak 2024-ben normalizálódnak.

Európában a ForwardKeys kitekintője szerint nyáron már visszatér a járvány előtti szintre az utazási kereslet, erre a párizsi olimpia is rásegít.

A keresési adatok alapján London, Párizs, Barcelona, Isztambul és Róma a legnépszerűbb célpontok a július-augusztusi időszakra az Európába beutazók között.

A kereslet globális fellendülése ellenére nem minden régióban állt egyelőre helyre az utasforgalom, a Kínából induló nemzetközi járatok például a járvány előtti szint 70 százalékán állnak, az Egyesült Államok-Kína vonalon például a korábbi kapacitások mindössze 16,5 százaléka repül - írják. Ám az átlagos jegyár már a 2019-es szint felett van a kínai nemzetközi járatoknál, a 2021-es mélypontokhoz képest pedig mintegy 70 százalékos a drágulás.

Címlapról ajánljuk
Az UEFA üzent Szoboszlai Dominiknak Varga Barnabás szörnyű sérülése kapcsán

Az UEFA üzent Szoboszlai Dominiknak Varga Barnabás szörnyű sérülése kapcsán

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) hétfőn közleményben védte meg az egészségügyi stábot, amely Varga Barnabás súlyos sérülésénél működött közre vasárnap este a skótok elleni, stuttgarti Európa-bajnoki mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.25. kedd, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
Aggasztó adat jelent meg az erdőtüzekről

Aggasztó adat jelent meg az erdőtüzekről

Több mint kétszeresére emelkedett világszerte a legpusztítóbb és legszennyezőbb erdőtüzek száma és intenzitása az utóbbi 20 évben az emberi tevékenység okozta globális felmelegedés miatt - derült ki egy új tanulmányból, amely a Nature Ecology & Evolution című szaklapban jelent meg hétfőn.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×