eur:
398.27
usd:
372.27
bux:
69536.56
2024. június 15. szombat Jolán, Vid
A marshalling yard in Hamburg Maschen - Germany.
Nyitókép: mf-guddyx/Getty Images

Hungrail: a gigakamionok megjelenése társadalmi és környezeti károkkal járna

A hagyományos kamionoktól nagyobb és nehezebb gigakamionok megjelenése az európai utakon a vasúti árufuvarozási szektor versenyképességének csökkenése mellett negatív társadalmi és környezeti hatásokkal járna - vélekedik a Hungrail Magyar Vasúti Egyesület egy készülő uniós irányelv-módosításra reagálva.

Az egyesület közleményében rámutat: a közúti tehergépjárművek tömegéről és méreteiről szóló EU-irányelv (96/53) módosítása több okból is súlyos hatással járna. Extrém méretükből és tömegükből adódóan az óriáskamionok nagyobb veszélyt jelentek a közlekedésben, jobban megterhelik az úthálózatot, és komoly fenyegetést jelentenek a környezetre.

Számításaik szerint a gigakamionok megjelenése az utakon évente 6,5 millió tonnával növelné a szén-dioxid-kibocsátást, hozzájárulna légszennyezéshez, akadályozva az uniós klímacélokat. Álláspontjuk szerint a javaslat aláássa az EU zöld megállapodásának (Green Deal) közlekedésre vonatkozó céljait, hogy

a vasúti áruszállítás arányát 18 százalékról 30 százalékra emeljék.

Az irányelv módosítása veszélyezteti a Fenntartható és intelligens mobilitási stratégiában meghatározott célokat is, amely azzal számol, hogy a vasút teljesítményét 2030-ra 50 százalékkal növelni kell.

Hangsúlyozták: az Európai Parlament március közepén tartott plenáris ülésén minimális többséggel fogadta el az irányelv felülvizsgálatának első olvasatát, a június 18-i európai közlekedési miniszteri tanácson még lehetőség van megvétózni a döntést.

Címlapról ajánljuk

Lenéző elemzés Svájcból - így látják a magyar válogatottat a meccs előtt

Az alpesi ország közmédiája szerint nincs mitől tartani, hiába jutott ki Magyarország az Eb-re veretlenül.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×