eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
Nyitókép: Pixabay

Jelentősen nőtt egy év alatt a fizikai munkavállalók átlagbére

A fizikai dolgozók átlagbére az egy évvel ezelőttihez képest majdnem 16 százalékkal nőtt, a középvezetőké viszont jóval szerényebb mértékben.

Az idei első negyedévben 2061 forint volt a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére, ami 15,9 százalékkal haladja meg a tavalyi év hasonló időszakában tapasztalt 1799 forintos értéket - írja a Trenkwalder közel 7000 fő béradatait feldolgozó elemzése alapján az Index.

A magasabb bérkategóriákban visszafogottabb, de szintén két számjegyű volt a bérnövekedés százalékos üteme: a Moore Hungary több mint 60, zömmel nemzetközi tulajdonú hazai vállalat mintegy 500 középvezetője esetében 2023 első negyedévéhez képest 10,3 százalékos bérnövekedést tapasztalt - írja a lap.

Hamrák Viktor, a Trenkwalder szolgáltatási igazgatója azt mondta:

"Noha a cégek egy része a decemberre előrehozott minimálbér-emelés miatt már az előző negyedévben végrehajtotta az esedékes évfordulós béremelést, mégis az idei első negyedév végére, a fizikai átlagóradíjak az év vége óta további 109 forinttal tudtak emelkedni, első alkalommal lépve át a 2 ezer forintos szintet."

Az igazgató rámutatott, hogy az éves 16 százalék körül alakulő növekedési ütem azt jelenti, a jelenleg 4 százalék alatti mélyponton tartózkodó infláció mellett a fizikai dolgozók reálbére a tavalyi első negyedévhez képest 12 százalékkal nőtt. Ez jelentősen meghaladja az elemzői várakozásokat, az oka pedig a továbbra is fennálló, bár mérsékeltebb munkaerőhiány, illetve a tavalyi reálbércsökkenés nyomán ismét felpörgő fluktuáció visszaszorításának igénye.

A földrajzi eloszlásra is kitérő statisztikák szerint a legtöbb régió fizikai átlagórabérei között nincs markáns eltérés, hanem a viszonylag szűk, 1800-2000 forint közötti sávban mozog.

Ebből kilóg

  • Észak-Magyarország az 1700 forint körüli átlagos szintjével,
  • és Közép-Magyarország, valamint a főváros, ahol az órabérek átlag nagysága eléri a 2750 forintot is.
Címlapról ajánljuk

Tényleg megvan a válasz az ősi piramisok titkára?

A Nílus egy mára teljesen eltűnt, ősi mellékága mentén épültek fel az ókori egyiptomi piramisok, köztük a híres gízai piramis, több mint négyezer éve - állapította meg a piramisok építésének rejtélyét kutató amerikai kutatócsoport.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×