eur:
385.88
usd:
354.9
bux:
68336.34
2024. május 21. kedd Konstantin
Nyitókép: Getty Images/ Tara Moore

A fél világnak riasztást küldött az Apple

„Napjaink legsúlyosabb digitális fenyegetéseire” figyelmeztet.

92 ország iPhone-felhasználóinak küldött ki ijesztő riasztást az Apple, „napjaink legsúlyosabb digitális fenyegetéseire” figyelmeztetnek - olvasható a HVG.hu-n TechCrunchra hivatkozó cikkében. Az Apple úgy észlelte, valakik kémprogramokkal próbálják megfigyelni őket.

Az úgynevezett „fenyegetettségi értesítésekkel” a cég tájékoztatni és segíteni próbálja azokat a felhasználókat, akik „esetleg kémprogramok általi támadások konkrét célpontjává váltak”.

A támadásokról nem közöltek többet, azt sem, mely országok voltak érintettek. Mindössze maga az üzenet az információ: „Az Apple úgy észlelte, hogy ön egy kémprogrammal végzett támadás célpontja volt. Ennek során megpróbálták feltörni az Apple ID-jához társított iPhone-t”. Az értesítésben még arra is kitér az Apple, hogy a támadás kifejezetten az adott egyént célozhatta, jellemzően amiatt, amit csinál. Bár teljes bizonyosságot a cég sem képes elérni – ezt meg is jegyzik az üzenetben –, de azt kérik, hogy vegye komolyan, aki megkapta.

Az Apple közlése még arra is kiterjed, hogy "a civil szervezetek, a technológiai cégek és az újságírók által kiadott nyilvános jelentések és kutatások szerint ezek a kiemelkedően költséges és összetett, konkrét személyekre szabott támadások mindig is állami szereplőkhöz kapcsolódtak, ideértve az állami szereplők részére, megrendelésre kémprogramokat kifejlesztő magáncégeket is (például az NSO-csoport Pegasus programja). Az ilyen kémprogramokat általában rendkívül kevés személy ellen vetik be (célpontjaik általában újságírók, aktivisták, politikusok és diplomaták), de ez nem jelenti azt, hogy nem jelentenek folyamatos globális fenyegetést”.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 21. 04:30
2024. május 20. 07:45
×
×
×
×