eur:
389.29
usd:
362.79
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Robert Habeck német alkancellár, gazdasági és klímavédelmi miniszter (b) és Annalena Baerbock német külügyminiszter a német Zöld Párt 49. küldöttgyűlésén Karlsruhéban 2023. november 23-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Ronald Wittek

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez? – elemzés

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.

Míg a Zöldek pár évvel ezelőtt még üstökös politikai szereplő volt Németországban, növekvő támogatású, befolyású, a pártnak is nagy elvárásai voltak a jövővel kapcsolatban, illetve az átlag német is úgy ítélte meg, hogy nem feltétlenül a pártra szavazna, de nagy potenciál rejlik benne; mára ez némiképp megváltozott.

"Mégpedig olyan értelemben, hogy bár elérne 14-16 százalékot érhetne el egy szövetségi választáson ugyanúgy, mint 2021-ben, azonban az ezen túlmutató potenciál teljesen elolvadt a párt mögül" - vélekedett az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője. "Nagyon magas az elutasítottsága, a német közvélemény-kutatások rendszeresen mérik azt is, hogy a szavazók kire szavaznak első helyen, második helyen, és ki az, akire semmiképpen sem szavaznak, és ez utóbbi kategóriában a Zöldek nagyon nagy mértékben előretörtek. Úgyhogy az látszik, hogy a két év kormányzás alatt, 2021 végétől mostanáig a Zöldek politikája a tágabb közvéleményt rendkívül megosztja, a saját, tősgyökeres szavazótábort - ha lehet mondani - még szorosabbra zárta" - tette hozzá.

A saját tábor tehát megmaradhatott, az a 14-15 százalék, aki akkor szavazott rájuk, de a potenciális 10-15 százaléknyi támogató eltűnt.

Sokak szerint az erőszakosnak látszó zöldítési politika lehet az egyik ok, ezzel a kutató is egyetért.

"Abszolút ez az egyik fő motívum. Azt kell látni, hogy a Zöldek ugye egy hárompárti kormánykoalíció kisebb tagja, hiszen papíron a szociáldemokraták, az SPD a legerősebb koalíciós társ, ő adja a kancellárt is Olaf Scholz személyében, mégis sok megkérdezett számára, sőt

a legtöbbek szerint a Zöldek tűnik a legdominánsabb politikai szereplőnek a kormányon belül, úgy ítélik meg az emberek, ők azok, akik rá tudják erőltetni a saját elképzeléseiket a kormány munkájára,

és egy olyan kormányról beszélünk, amelynek történelmien alacsony a támogatottsága a ciklus félidejében. Tehát a kormány rossz szereplését részben a Zöldeknek tulajdonítják; az erőszakos zöldítési terveket viszont a gazdaság az emberek érzékelése szerint jelentősen megsínyli a mindennapokban, a gazdaság már a negyedik negyedévben van negatívumban. Az elképzelések nem azt tükrözik, hogy a kisebb, gazdaságilag liberális FDP hogyan próbálná orvosolni a német gazdaság nehéz helyzetét, vagy a szociáldemokraták, hanem inkább azt látják a szavazók, hogy a Scholz-kormány a Zöldek ipar- és gazdaságpolitikáját viszi tovább, kezdve egészen a nukleáris erőművek leállításával, amelyet most már a német szavazók többsége hibás döntésnek tart, egészen addig, hogy az autóipar teljes átalakításáig, vagy akár az új építésű házaknál bevezetendő rendkívül szigorú energetikai szabályozásokig" - fejtegette.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×