eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Australian Senior Citizen Couple Enjoying Life and Living Independently At Own Home
Nyitókép: Getty Images/ Thurtell

Kiderült, melyik nyugdíjasok járnak a legjobban

Egy nemzetközi vagyonkezelő elkészítette az országok nyugdíjasrangsorát.

A világ egyik legnagyobb vagyonkezelő cége, a Natixis évről évre kiad egy nyugdíjasrangsort, melynek összeállításánál többek közt azt is nézik, hogy az egyes országokban miként alakul az idősek életminősége, egészsége és anyagi jóléte – írja a novekedes.hu.

A kutatásuk alapján az egész világon Norvégiában a legjobb nyugállományba vonulni. A skandináv ország állami nyugdíjalapja még a 90-es években jött létre, az állam azt a nyereséget fekteti be, amely a tengeri gáz- és olajkitermelésből folyik be. A nyugdíjalapnak közel kilencezer cégben van érdekeltsége szerte a világban. Csak tavaly 213 millió dollárral gazdagodott, és az alap vagyona 2023 végén elérte az 1600 milliárd dollárt.

A skandináv államban hivatalosan a nyugdíjkorhatár 67 év, de bizonyos feltételek mellett már 62 évesen abba lehet hagyni a munkát. A teljes garantált nyugdíj azoknak jár, akik 16 éves koruk felett legalább negyven évig tartózkodtak az országban.

A Natixis ranglistáján a dobogó másik két helyén Svájc és Izland áll. A sorban őket követi Írország, Luxemburg és Hollandia. A top 10-be csak két olyan állam került be, amely nem Európában található: Ausztrália és Új-Zéland.

Top 10 ország a Natixis nyugdíjas indexe alapján

  1. Norvégia 83
  2. Svájc 82
  3. Izland 81
  4. Írország 80
  5. Luxemburg 79
  6. Hollandia 79
  7. Ausztrália 78
  8. Új-Zéland 77
  9. Németország 76
  10. Dánia 76
Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×