eur:
389.41
usd:
363.39
bux:
68177.86
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Pixabay

Új jelölések jelennek meg az interneten, figyelni kell majd rájuk

A Meta Platforms internetes óriáscég a következő hónapokban ellenőrzés alá vonja a nemzetközi nagyvállalatok mesterséges intelligenciával készített digitális képtartalmait - közölte Nick Clegg, a Meta globális ügyekért felelős elnöke kedden blog bejegyzésben.

Az eljárás során az ilyen képeket láthatatlan digitális forrásjelölésekkel látják el, majd címkékkel, ezzel is felhívva a felhasználók figyelmét arra, hogy az előttük álló képet mesterséges intelligencia készítette.

A cég közlése szerint az intézkedés nem újkeletű, saját közösségi oldalain - Facebook, Instagram és Threads - az általuk mesterséges intelligenciával előállított tartalmakra már alkalmazzák a szóban forgó eljárást és a címkézést.

A Meta Platforms a következő hónapokban az OpenAI, a Microsoft, az Adobe, a Midjourney, a Shutterstock és a Google-t birtokló Alphabet vállalatok képtartalmait vonja vizsgálat alá. Clegg mindazonáltal meggyőződését fejezte ki, hogy a felsorolt vállalatok saját maguk is képesek megbízható szinten kiszűrni a mesterséges intelligenciával generált képeket.

A hang- és videótartalmakról Clegg elmondta: az azokra vonatkozó eljárások bonyolultabbak és még fejlesztés alatt állnak, de remélik, hogy példát mutatva lendületet és ösztönzést tudnak adni az iparág többi részének is.

Hozzáfűzte, hogy a Meta felhasználóinak hamarosan kötelező lesz címkézniük a saját maguk által módosított hang- és videofájlokat. Ha valaki nem működik együtt, büntetésre számíthat - jegyezte meg.

A mesterséges intelligenciára épülő ChatGPT-val kapcsolatban Clegg hangsúlyozta, hogy az AI által írt szövegek címkézésére szolgáló működőképes mechanizmus a vállalatoknak nem áll rendelkezésükre. "Ez a hajó már elment" - fogalmazott.

Az elnök arra is kitért: miután a közeljövőben egyre több "szintetikus és hibrid tartalom" kerül megosztásra az interneten, a törlésekkel szemben sokkal inkább a címkézést kellene előnyben részesíteni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 2. 08:36
×
×
×
×