eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Gumiabroncsok Környén, a Bridgestone Tatabánya Termelő Kft. kibővített gyárában az avatás napján, 2017. október 26-án.
Nyitókép: MTI Fotó: Máthé Zoltán

Jókora változás jöhet a gumiabroncsgyártóknál

Nem kizárt, hogy a gyártók összehangolták az áraikat, amivel megsértették az Európai Gazdasági Térség trösztellenes szabályait.

Az Európai Bizottság meglepetésszerű ellenőrzéseket végzett nagy gumiabroncsgyártó vállalatoknál, köztük a Michelin, a Bridgestone, a Goodyear és a Continental európai gyárainál és irodáiban. Brüsszel ugyanis kartellezésre és az árak összehangolására gyanakszik az érintett vállalatok ügyében - írja az Euractiv beszámolója nyomán a Portfolio. A cégek a vizsgálatokat ugyan megerősítették, de a versenyellenes gyakorlatokat tagadták.

A vizsgálat az Európai Gazdasági Térségben (EGT) az EU-tagállamokra és további országokra kiterjedő új csereabroncsokra irányul. Ha bűnösnek találják a vállalatokat a versenyszabályok megszegésében, jelentős bírságokkal kell számolniuk. A bizottság vizsgálatát nem köti határidő.

A szerdai bejelentést követően a Contitental, a Michelin és a Bridgestone részvényeinek értéke csökkent.

A lap megjegyzi, bár a vizsgálatok nem jelentik azt, hogy valóban csaltak a cégek, de az Európai Bizottság általában alapos gyanú alapján kezd csak a kartelleket és a versenykorlátozó üzleti gyakorlatokat tiltó uniós versenyszabályok vizsgálatába. A nyomozás fókuszában az EGT területén értékesített értékesített személygépkocsik, kisteherautók, teherautók és buszok új gumiabroncsai állnak.

Ezekből évente több tízmillió darabot adnak el az Európai Gazdasági Térségben, az árak összehangolása viszont jellemzően az indokoltnál magasabb költségeket okoz a vásárlóknak.

Habár a bizottsággal való együttműködés mentességet biztosítana az érintett vállalatok számára, ha bűnösnek találják őket a trösztellenes szabályok megsértésében, jelentős pénzbírság szabható ki rájuk.

Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×