eur:
389.4
usd:
363.57
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Woman Is shopping at the supermarket while wearing a protective face mask
Nyitókép: ArtistGNDphotography/Getty Images

Benzinárstop kivezetésének évfordulója hozhat csak érdemi fordulatot a kiskereskedelmi adatokban

Novemberben tovább csökkent a hazai kiskereskedelmi forgalom. Az előző év azonos időszakához viszonyítva a visszaesés 5,4 százalékos volt, az előző hónaphoz képest viszont már 0,8 százalékos növekedést regisztráltak.

Havi alapon javult a fogyasztás volumene, de éves szinten továbbra is jelentős, 5,4 százalékos a visszaesés tavaly novemberhez képest – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal adataiból. Nagy János, az Erste Bank elemzője szerint továbbra is a 2022-ben az üzemanyag-kereskedelemben tapasztalható rendkívül magas bázis hatása tartja negatív tartományban tartja az éves számot.

"Az élelmiszer, illetve a nem élelmiszer, vagyis a tartós cikkeknek a forgalma a legjelentősebb, ez nagyjából a 80-85 százalékát adja a teljes forgalomnak" – mondta az InfoRádióban Nagy János. Előbbi esetében az élelmiszereknél mindössze 0,6 százalékos volt a mérséklődés, a nem élelmiszereknél pedig 3,9 százalékos. Az üzemanyag-kiskereskedelemben továbbra is 20 százalékot meghaladó volt a zuhanásnak a mértéke, ami nélkül a kiskereskedelem visszaesése csak 1,8 százalék lenne.

Nagy János szerint

decembertől várható komolyabb változás, ekkor fog ugyanis kiesni a bázisból az üzemanyagárstop kivezetése miatt a rendkívül magas érték.

Az elemző arra számít, hogy az év végi és év eleji béremeléseknek köszönhetően januárban lehet ismét pozitív a kiskereskedelmi forgalom változása.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×