eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Close-up shot of a female hand using her smart phone to scan and pay for a bill at the restaurant during the day. Contactless payment, Technology Concept.
Nyitókép: Oscar Wong/Getty Images

Újév a boltokban: óvatosak a vásárlók, egyes termékeknél intenzíven akcióznak az üzletláncok

A hazai kiskereskedelmi láncoktól beérkezett adatok alapján decemberben már élénkült itthon a kiskereskedelmi forgalom, ehhez azonban a boltokban megjelenő intenzív akciózás is hozzájárult – mondta az InfoRádióban Neubauer Katalin, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

A gyenge október és november után a december azért "hozta a várakozásokat" – fogalmazott az InfoRádióban a kiskereskedelem számaival kapcsolatban Neubauer Katalin, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

Az élelmiszer és azon kívüli termékkörök területe között szintén volt különbség, még a karácsony előtti időszakban is. "Az élelmiszerben azt tapasztaltuk, hogy a Mikulás és más figura, illetve a szaloncukor kevésbé fogyott, mint amit a kereskedők vártak, ez egy új tapasztalat. A prémium termékek – ha kisebb mennyiségben is, de – fogytak, a középáras kategóriában viszont a vásárlók megtalálták a számításaikat, ott volt a legnagyobb értékesítés. A nem élelmiszer kategóriában nagyon érdekesen alakultak a tendenciák:

sokkal aktívabb, intenzívebb akciózással lehetett becsalogatni a vásárlókat a kereskedelmi egységekbe, illetve sokkal nagyobb árukészlettel sikerült ugyanolyan árbevételt produkálni, mint az előző évben"

– részletezte Neubauer Katalin.

Az a várakozás, hogy a decemberi kereskedelmi számok mindent egybevéve pozitív fordulatot jelentenek: "a bázishoz képest volt emelkedés, de az infláció mindig torzítja ezeket a számokat, a különböző termékkategóriákban különböző inflációs adatokkal számolva azért általánosságban mindenhol mennyiségi csökkenés tapasztalható" – tette hozzá.

Azt is elmondta, a magyar kereskedőknél nem volt jellemző a felszabadított SZÉP-kártyás vásárlás a decemberi időszakban.

És mi jön januárban? "Sokkal óvatosabbak a vásárlók,

mintha mindenki tartalékot szeretne képezni,

kevésbé nagy a vásárlási kedv a tapasztalatok alapján. A két ünnep között viszont erős akciózás indult a kereskedők körében, hogy a nem élelmiszer típusú termékeket ki tudják árusítani annak érdekében, hogy a tavaszi készletekhez megfelelő cash-flow legyen a vállalkozásokban" – mutatott rá.

Bíznak benne, hogy miután a reálbérek pozitív tartományba kerülnek, a vásárlói kedv is visszatér.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×