eur:
390.71
usd:
365.02
bux:
68240.73
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács (NGTT) plenáris ülése után tartott sajtótájékoztatón a Miniszterelnökségen 2023. szeptember 15-én.
Nyitókép: MTI/Soós Lajos

VOSZ-kritika: tempósabban kellene kamatot vágnia a jegybanknak

A legalacsonyabb keresetűek „kezét nem lehet elengedni”, nekik kompenzációt kell adni, így a szolidaritás és az együttműködés szempontjait előtérbe helyezve szavazták meg a munkáltatók a minimálbéremelést és annak előrehozását – hangsúlyozta a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára.

Perlusz László, a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában a bérmegállapodásról – miszerint a minimálbér 15, a garantált bérminimum 10 százalékkal nő idén decembertől –, azt mondta, hogy az idei stagnáló, enyhe recessziós gazdaságban nagyon nehéz volt a kétszámjegyű emelésről tárgyalni.

Kiemelte, hogy a bér egy vállalkozás első három költségeleme között van, és szokatlannak nevezte a decemberre előre hozott emelést. Úgy fogalmazott: vállalkozói közösségük nem akart először ehhez hozzájárulni, de végül megszavazták az emelést, figyelembe véve, hogy a fogyasztás élénkülése a vállalkozásoknál csapódik le.

Az infláció csökkenése nagyon kedvező tendencia, de ahhoz, hogy a vállalkozások ismét a növekedés és modernizáció útjára lépjenek a hitelkamatoknak erősebben kell csökkenniük – hívta fel a figyelmet. Amennyiben a jövő év feléig továbbra is ilyen magas lesz hitelkamatok szintje, újabb év veszhet el – mondta, megjegyezve, hogy ennyi tartalék nincs a magyar gazdaságban.

A vállalkozók szerint erős kontroll mellett, de ambiciózusabb kamatdöntésekre lenne szükség, hogy visszatérjenek az 5-6 százalékos kamatszintek.

A műsorban szóba került, hogy az Országgyűlés a vállalkozók és vállalkozások közösségépítő és nemzetgazdaságot erősítő tevékenységének elismeréseként minden év december első péntekét a magyar vállalkozók napjává nyilvánította. Ennek apropóján Perlusz László felidézte, 1998-ban Demján Sándor indítványára kezdték megünnepelni a vállalkozók napját azzal a céllal, hogy korrekt, előremutató párbeszédet folytassanak a mindenkori kormánnyal a vállalkozói környezet javításáról, a piacgazdaság fejlesztéséről.

Címlapról ajánljuk

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Herbert Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×