eur:
389.27
usd:
362.92
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
fotó: Infostart
Nyitókép: Infostart

Benépesítik a németek a balatoni falvakat, százával vásárolják az ingatlanokat

A Magyarországon élő német állampolgárok száma 2023-ra elérte a 22 310-et. Különösen a Balaton környékére települnek.

A sonline.hu ír arról, hogy a Dunántúlon, főként a Balaton környékére koncentrálódva igazi német ajkú infrastruktúra alakult ki, vannak már idetelepült német mesterek és szolgáltatók is, akik a honfitársaik rendelkezésére állnak.

Szőlősgyörökön a helyi művelődési ház előtt hétfőn délután sok autó parkolt, mert klubfoglalkozást tartottak a helyi német családok. A településen élő külföldiek közül egyre többen télre is maradnak, és igyekeznek részt venni a falu életében.

Azokon a településeken, ahol eddig is jelen voltak, most érezhetően többen lettek – erősítette meg Klotz Péter, Szőlősgyörök polgármestere. – Most is felvilágosítással kellett szolgálnunk egy ide költöző német családnak. Eladó házak alig vannak nálunk, sőt

a telekárak is a négyszeresére emelkedtek az elmúlt öt évben.

A KSH adatai szerint 2022-ben a németek kétezer lakást vásároltak, főként a Balaton mellett, Zala és Somogy vármegyében. Második helyet a Szlovákiából érkező vevők szerezték meg ezer feletti ingatlannal, ők leginkább a határhoz közeli térségben vettek lakásokat. A harmadik helyen a Budapestre érkező kínaiak állnak, akik 814 lakóházat vettek 2022-ben.

Az ingatlan.com idei adatai alapján Németországból érdeklődtek a legtöbben az eladó ingatlanok iránt, az idén a beérkező németországi érdeklődések száma meghaladta a hatvanezret. Ausztriából közel tízezer, az Egyesült Államokból pedig több mint ötezer érdeklődést jegyeztek fel.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×