eur:
395.57
usd:
364.44
bux:
66319.5
2024. március 5. kedd Adorján, Adrián
fotó: Infostart
Nyitókép: Infostart

Benépesítik a németek a balatoni falvakat, százával vásárolják az ingatlanokat

A Magyarországon élő német állampolgárok száma 2023-ra elérte a 22 310-et. Különösen a Balaton környékére települnek.

A sonline.hu ír arról, hogy a Dunántúlon, főként a Balaton környékére koncentrálódva igazi német ajkú infrastruktúra alakult ki, vannak már idetelepült német mesterek és szolgáltatók is, akik a honfitársaik rendelkezésére állnak.

Szőlősgyörökön a helyi művelődési ház előtt hétfőn délután sok autó parkolt, mert klubfoglalkozást tartottak a helyi német családok. A településen élő külföldiek közül egyre többen télre is maradnak, és igyekeznek részt venni a falu életében.

Azokon a településeken, ahol eddig is jelen voltak, most érezhetően többen lettek – erősítette meg Klotz Péter, Szőlősgyörök polgármestere. – Most is felvilágosítással kellett szolgálnunk egy ide költöző német családnak. Eladó házak alig vannak nálunk, sőt

a telekárak is a négyszeresére emelkedtek az elmúlt öt évben.

A KSH adatai szerint 2022-ben a németek kétezer lakást vásároltak, főként a Balaton mellett, Zala és Somogy vármegyében. Második helyet a Szlovákiából érkező vevők szerezték meg ezer feletti ingatlannal, ők leginkább a határhoz közeli térségben vettek lakásokat. A harmadik helyen a Budapestre érkező kínaiak állnak, akik 814 lakóházat vettek 2022-ben.

Az ingatlan.com idei adatai alapján Németországból érdeklődtek a legtöbben az eladó ingatlanok iránt, az idén a beérkező németországi érdeklődések száma meghaladta a hatvanezret. Ausztriából közel tízezer, az Egyesült Államokból pedig több mint ötezer érdeklődést jegyeztek fel.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.04. hétfő, 18:00
Kovács Zsolt
öngondoskodásért felelős miniszteri biztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×