eur:
394.01
usd:
363.56
bux:
66169.03
2024. március 3. vasárnap Kornélia
Nyitókép: Getty Images/ David Lees

Nagy újdonság jön az üzemanyagoknál

Egy új enzim révén jóval több bioüzemanyag állítható elő.

A gyártók egyre több elektromos hajtású modellt kínálnak, de a belső égésű motorok még jó ideig velünk maradnak, de ezeknek is egyre környezetbarátabb módon kell üzemelniük. Egy újonnan fejlesztett enzimek köszönhetően a biomasszának szánt növényekben a cukor úgy szabadul fel, hogy segít több bioüzemanyagot előállítani – írja a vezess.hu.

A bioüzemanyagok olyan tüzelőanyagok, amelyeket a növényi vagy állati biomasszából állítanak elő. A bioüzemanyagok lehetnek szilárd, cseppfolyós és gázneműek. A bioüzemanyagok égésük során csupán annyi szén-dioxid termelnek, amennyit például egy növény simán képes elnyelni, ezért annyira környezetkímélő megoldás.

A Brookhaveni Nemzeti Laboratórium szakemberei nemrég fejlesztettek ki néhány új enzimet, mely a növények esetében segít azon, hogy még alkalmasabbak legyenek biomassza előállítására. Az új enzimek megváltoztatják a növények sejtfalát alkotó anyagokat, így könnyebb hozzáférni az bioüzemanyag-előállításban fontos cukrokhoz, amelyek alapesetben nehezen felszabadíthatók.

A kutatócsapat első körben nyárfákon és füvön tesztelte a megoldást, mert ezekből nagy mennyiségben tudnak biomasszát előállítani. Egy ilyen növényből durván 30 százalékkal több cukor vonható ki, ez pedig a jövőben a kulcsa lehet a bioüzemanyagoknak.

Címlapról ajánljuk

Megerősítették az Orbán-Trump találkozó időpontját

Orbán Viktor miniszterelnök március 7-én Washingtonban Kevin Roberts-szel, a leghíresebb amerikai konzervatív kutatóintézet, a Heritage Alapítvány elnökével folytat panelbeszélgetést "az Egyesült Államok és Magyarország kapcsolatainak jövője" címmel, a magyar stratégiai gondolkodásról a kialakuló globális biztonsági, gazdasági és társadalmi konfliktusok korszakában - tájékoztatott Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.04. hétfő, 18:00
Kovács Zsolt
öngondoskodásért felelős miniszteri biztos
Dróntámadás érte a Krímet, haladnak előre az oroszok keleten – Háborús híreink vasárnap

Dróntámadás érte a Krímet, haladnak előre az oroszok keleten – Háborús híreink vasárnap

Orosz közlés szerint Ukrajna vasárnapra virradó éjjel összesen 38 drónnal támadta a Krím félszigetet. Feodoszija kikötőjében több robbanást is lehetett hallani, a közúti forgalmat korlátozták a környéken. Értesülések szerint Ukrajna európai szövetségesei több mint egymillió tüzérségi lőszert szállíthatnak le a megtámadott országnak tavasszal. Olekszandr Szirszkij ukrán főparancsnok elismerte, hogy az Avgyijivka szektorban szolgáló egyes parancsnokok téves számításai befolyásolták a védelmi állások stabilitását.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×