eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Xavier Bonghi / Getty

"Vannak boldog evők is" – meglepő eredmény a gyerekkori elhízásról

Az elhízás komoly tünetegyüttes, nem szabad félvállról venni, főként ha már gyermekkorban jelentkezik. Annál is inkább, mivel ma körülbelül minden negyedik gyermek túlsúlyos vagy elhízott Európában és Magyarországon is.

Az Aston Egyetem kutatói brit szülőket kérdeztek ki gyermekeik étkezési stílusáról. Eredményeik szerint minden gyerek alapvetően négy étkezési kategória egyikébe sorolható. Míg 16 százalékuk a „válogatós” kategóriába tartozik, nagyobbik részük, 84 százalékuk vagy „lelkes”, „boldog” vagy „tipikus” evő – számol be a kutatásról a Daily Mail cikke, amit a Pénzcentrum szemlézett.

A kutatócsoport azt tűzte ki célul, hogy megvizsgálja az általános iskolás gyermekek étkezési viselkedésmintáit, és azt, hogy ezek hogyan kapcsolódnak a táplálkozási szokásokhoz. 995 három és öt év közötti gyermek szüleit kérdezték meg Angliában és Walesben a kicsik étkezési szokásairól nyolc viselkedési forma szerint, amik az ételre való reagálás, az érzelmi túlevés, az étel élvezete, az ivás iránti vágy, a jóllakottságra való reagálás, az evés lassúsága, az érzelmi alultápláltság és az ételekkel kapcsolatos nyűgösség voltak.

Az eredményeket ezután összevetették, és az evők négy különböző kategóriáját tárták fel. A kutatók szerint a gyermekek 44 százaléka mind a nyolc viselkedésmódban átlagos szintet ért el, és a tipikus evők közé sorolandó, 16 százalékuk az elkerülő (vagy válogatós) evők közé sorolható. Az elkerülő evést mutatók számára az étkezés nyűg, emellett lassan esznek, nem túl nagy élvezettel, legalábbis a másik három profilhoz képest – írták a kutatók az Appetite című szaklapban megjelent tanulmányukban.

Tizennyolc százalék a boldog evők aránya,

akiknél kiemelkedően magas volt az étel élvezetének szintje, és egyáltalán nem ettek lassan. Végül 22 százalékot a lelkes evők közé soroltak, akiknél az étel élvezete gyakrabban volt jellemző, és a jóllakottság belső jelzéseire való érzékenységük gyengébb. A kutatók szerint az ebbe a csoportba tartozó gyermekeknél a legnagyobb a túlfogyasztás és a súlygyarapodás kockázata.

Röviden összefoglalva így lehet jellemezni az egyes kategóriákat:

  • 44 százalék - átlagos evő: tipikus étkezési minták;
  • 16 százalék - válogatós: lassan eszik és nem élvezi;
  • 22 százalék - lelkes evő: élvezi az ételt, de túl gyorsan eszik;
  • 18 százalék - boldog evő: élvezi az ételt, nem válogatós.

A kutatócsoport reméli, hogy az eredményeket fel lehet használni a gyermekek egészséges táplálkozásának javítását célzó személyre szabottabb stratégiák kidolgozására – idézi többek között a magyar hírportál.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×