eur:
389.96
usd:
363.93
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Hungarian coat of arms in the new 10000 forint banknote
Nyitókép: dobok/Getty Images

Gyorsít az OBA, legalább a biztosított pénzek hamarabb jöhetnek vissza

Szeptember végétől gyorsítja az a jövőbeni esetleges betétbiztosítási kifizetéseket az Országos Betétbiztosítási Alap. Az OBA bejelentési felülete csak azokra az időszakokra nyílik majd meg, amikor felmerül az OBA kártalanítási kötelezettsége, a biztonságról pedig kétfaktoros azonosítással gondoskodik a betétbiztosítási alap – ismertette Binder István, a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti szóvivője.

Az Országos Betétbiztosítási Alap szeptember végével lehetővé tette, hogy az online számlabejelentő felületén rögzíthessék a jövőben azon ügyfelek az új bankszámlaszámukat, akiknek a régi bankjukkal valami történt, tehát felszámolás, végelszámolás alá került az adott hitelitnézet.

Binder István emlékeztetett, az OBA a jelenlegi jogszabály alapján a felszámolás elrendelését követően tíz munkanapon belül, illetve 2024. január 1-jétől hét munkanapon belül köteles kártérítést fizetni. Amennyiben viszont – egy esetleges bankcsőd esetében – az érintett ügyfelek nyitnak egy új bankszámlaszámot és azt online rögzítik az alap felületén, akkor „radikálisan” fölgyorsulhat a kifizetésük, akár a bejelentés napján is hozzájutnak a pénzükhöz – tette hozzá az MNB felügyeleti szóvivője.

A technikai fejlesztés az OBA honlapján érhető majd el, ugyanakkor csak akkor azokra az időszakokra nyílik majd meg, amikor a betétbiztosítási alap kártalanítási kötelezettsége felmerül. Binder István kiemelte: az OBA a ügyféladatok megadása során úgynevezett kétfaktoros, vagy erős biztonsági azonosítással, ügyfélhitelesítéssel védi a fogyasztók biztonságát.

Az új bankszámlaszámot az állami Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. dokumentumhitelesítő (AVDH) programja segítségével lehet majd feltölteni, amihez ügyfélkapus regisztráció szükséges – közölte a felügyeleti szóvivő.

További részletek itt olvashatók.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×