eur:
389.78
usd:
363.67
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke beszédet mond a 60. Közgazdász-vándorgyűlés megnyitóján a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központban 2022. szeptember 22-én.
Nyitókép: MTI/Rosta Tibor

„Kalandorpolitika” – az árstopok még mindig nem tetszenek Matolcsy Györgynek

A jegybankelnök szerint ezek okozzák a régiós inflációs többletünk egy részét.

„Egy kalandorpolitika inflációs kalandját látjuk” – fogalmazott el a jegybank elnöke a 61. Közgazdász-vándorgyűlésen.

„Az európai inflációs bajnok nem igazán nyertes pozícióját foglaltuk el. Jelentős, a második legnagyobb gazdasági visszaesést szenvedi el Magyarország az elmúlt két negyedévben” – jelentette ki Matolcsy György, aki szerint így igazolható, hogy az infláció megeszi a növekedést. Ennek kapcsán a jegybankelnök megosztotta az MNB számításait, ami szerint a második negyedéves GDP-visszaesés a régiós átlagnak megfelelő infláció esetén megúszható lett volna – számol be az MNB-elnök szavairól a Portfolio.

Matolcsy György arra is kitért, hogy 10 százalékos inflációs többletet mutat a hazai pénzromlás a régióhoz képest. Részletezve az adatokat azt mondta, hogy az élelmiszerárak az egyik „tettese” ennek a különbségnek, így szerinte az árstop bevezetése az üzemanyagokra és az alapvető élelmiszerekre az egyik fő kiváltó ok.

A jegybankelnök emlékeztet, hogy az MNB már 2020 tavaszán jelezte, hogy tartós lesz az infláció, és az EU-ban elsőként lépett fel az infláció ellen.

„Csakhogy azt kellett tapasztalnunk, hogy egyedül vagyunk” – folytatta, mert a kormány 2022-ben nem vezette be azokat a lépéseket, amiket végül 2023-ban, másfél év késéssel igen. Az MNB vezetője szerint a jegybank a fékre, a kormány a gázra lépett.

„Lehet, hogy tüzet akart oltani a kormány, de olajjal”

– idézi a gazdasági lap a bankelnök szavait, aki úgy látja, hogy a kormány által 2023-ban indított infláció elleni küzdelem nyomán nagy valószínűséggel decemberre egy számjegyűre süllyed az infláció.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×